Jon start diverse fruitboerderij met steun van De Landgenoten

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Jon Rouvrois, De Kleinaart
Inleiding

Jon Rouvrois neemt een divers biologisch fruitteeltbedrijf over met steun van De Landgenoten. Op die manier krijgt Jon een bijzondere kans als startende boer, terwijl de biogronden veilig worden gesteld voor een volgende generatie.

Jon Rouvrois neemt dankzij De Landgenoten het biologische fruitteeltbedrijf Gallinero in het Limburgse Ulbeek over. Gallinero startte met biologische fruitteelt in 2000 en zette snel in op een grote biodiversiteit. Naast de fruitteelt hielden de eigenaars ook vleeskippen, kalkoenen en parelhoenders.

In 2019 startten de eigenaars hun zoektocht naar een geschikte overnemer voor het biobedrijf, maar een match vonden ze niet meteen. De Landgenoten was bereid om het bedrijf te kopen als er zich een kandidaat-teler zou aanbieden. Jon blijkt een ervaren en gedreven kandidaat met wie ze maar wat graag in zee willen gaan. Daarmee realiseert De Landgenoten een eerste bedrijfsovername. Een primeur! 
 

Jon koopt de boerderij, De Landgenoten de gronden

Jon wilde al van jongs af aan boer worden en droomde ervan om zijn eigen bedrijf te starten. “Het bleek onmogelijk om zelf een stuk grond aan te kopen en dan nog een fatsoenlijk loon over te houden. Dat ik nu 8,5 hectare diverse fruitteelt kan overnemen had ik nooit durven dromen,” vertelt hij in het onderstaande filmpje van De Landgenoten. 

Jon koopt de boerderij en machines van de huidige fruitteler. De Landgenoten koopt de gronden via giften en aandelen. “Gedurende mijn hele loopbaan kan ik de gronden huren, zolang ik biologisch teel maar dat is voor mij een evidentie. Na mij zal een nieuwe boer komen die het bedrijf overneemt, op die manier wordt er gegarandeerd dat deze gronden biologisch bewerkt blijven.”

“Het is van maatschappelijk belang dat er lokaal voedsel wordt geproduceerd op een ecologische én financieel duurzame manier. Op dit moment is dat heel moeilijk in Vlaanderen omdat de gronden veel te duur zijn. De werking van De Landgenoten is echt nodig,” besluit Jon.

 

crowdfunding & bloesemwandeling

Jon beseft dat een boer een grote verantwoordelijkheid draagt: “Als boer heb je het privilege om deel uit te maken van het kleine ecosysteem op en rond je veld. Tegelijk krijg je de kans om de steeds duidelijkere problemen rond klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies tegen te gaan en een deel van de oplossing te zijn in plaats van een oorzaak van klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies.” Jon heeft intussen ervaring met het sluiten van kringlopen. Hij is vastberaden om de bodem en de biodiversiteit op en rond zijn bedrijf al zijn aandacht te geven, want dat zijn essentiële actoren.

De komende maanden zullen De Landgenoten via crowdfunding geld verzamelen voor de aankoop van de gronden. En zo kan je als aandeelhouder of schenkers mee de missie van De Landgenoten waarmaken om de boeren van de toekomst aan grond te helpen. Steun het project van Jon op de website van De Landgenoten. 
 

Bioboerderij De Kleinaart heeft eindeloze rijen fruitbomen en verwacht dus prachtige bloesems. Bioboer Jon stelt dan ook graag de boerderij open voor het publiek. Van 10 tot 25 april kunnen gezinnen en bubbels op het domein een informatieve en ontspannende bloesemwandeling. Schrijf je in voor de bloesemwandeling. 

 

Bekijk in deze video waarom De Landgenoten doen wat ze doen, voor bioboeren zoals Jon van De Kleinaart.

 

Attributie

Dit portret is afkomstig van De Landgenoten. De Landgenoten koopt landbouwgrond dankzij de investeringen van vele burgers en verhuurt die grond aan bioboeren met loopbaanlange contracten.