FAO: agro-ecologie voor een betere toekomst na COVID-19

Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Rawijs - (c) Astrid Agemans voor BioForum
Inleiding

De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) waarschuwt voor een mogelijke voedselcrisis bovenop de klimatologische en gezondheidscrisis. Daarom roepen ze op tot een zeer dringende transitie naar duurzame voedselsystemen. Agro-ecologie beschermt zowel milieu als boeren en maakt het mogelijk om lokaal gezond en duurzaam voedsel te produceren voor iedereen.

Agro-ecologie kan onze voedselproductie veerkrachtiger maken, gezonde ecosystemen heropbouwen en zelfs toekomstige uitbraken zoals COVID-19 helpen voorkomen, zo zegt Asger Mindegaard in een artikel gepubliceerd in het European Environmental Bureau (EEB). Met een wereldwijde pandemie die zijn greep over de hele wereld verstevigt en de foto's van lege rekken in de supermarkten op sociale media, is er nooit een beter moment geweest om te overwegen waar ons voedsel vandaan komt.

De manier waarop voedingswaren worden geproduceerd, verwerkt, verpakt, vervoerd, verhandeld, verkocht, geconsumeerd en verspild, heeft een enorme impact op het milieu en op de mensen in de keten, van boer tot bord. En volgens wetenschappers en veel boeren is deze impact negatief - voor ons klimaat, bodem, water en biodiversiteit, voor het levensonderhoud op het platteland en voor onze gezondheid.
 

Pandemieën en biodiversiteit: wat is de link?

Nu de wereld met een ongekende wereldwijde crisis wordt geconfronteerd, brengen experts de Corona-epidemie in verband met de wereldwijde vernietiging van natuur en biodiversiteit. Onderzoekers van University College London hebben ontdekt dat natuurlijke ecosystemen een cruciale rol spelen in het intomen van de verspreiding van infectieziektes die overgedragen worden van dier op mens.

In het rapport ‘vernietiging van ecosystemen en opkomst van pandemieën’ waarschuwt ook het WWF dat business-as-usual geen optie is bij de herlancering van de economie na deze crisis, als we tenminste de frequentie van dit soort uitbraken willen afvlakken in de toekomst.
 

Veerkrachtige voedselsystemen

Volgens de FAO moeten beleidsmakers daarom dringend anders gaan denken over landbouw. Er is een paradigmaverschuiving nodig in de manier waarop voedsel in de wereld wordt geproduceerd. En dit zou agro-ecologie kunnen zijn.

Agro-ecologie is niet één bepaald productiesysteem, maar eerder een aanpak van voedsel produceren in harmonie met de natuur, in plaats van ertegen. Het beschermt zowel het milieu als de boeren en maakt het mogelijk om lokaal gezond en duurzaam voedsel te produceren voor iedereen. Agro-ecologie versterkt de lokale economie en verzekert een beter levensonderhoud voor boeren wereldwijd.

We moeten onze relatie met de natuur grondig herzien en de krachtdadige aanpak van de Covid-19 crisis doortrekken naar de biodiversiteits- en de klimaatcrisis. Zo bouwen we veerkrachtige voedselsystemen voor een betere toekomst. De speeltijd is voorbij, het is hoogdringend.

Bron: EEB