Doe mee als boer, boerin of bedrijf!

Hoofdinhoud

AGRO-ECOLOGIE, DAT DOE JE ZO!

Bedrijven die agro-ecologie in de praktijk brengen, zijn er in alle vormen en maten. Of je nu bio- of CSA-boer(in) bent of een chef-kok die creatief omspringt met lokale seizoenproducten. Misschien verwerk je biologische ingrediënten tot lokaal brood, sap, kazen…? Heb je een winkel waar bio of fairtrade duidelijk aanwezig is in het assortiment? Laat je inspireren en sla bruggen tussen de vele initiatieven. 

Je kan ook aansluiten bij de beweging. Hoe meer bedrijven aansluiten, hoe meer we wegen op het beleid. We komen regelmatig de straat op, organiseren publieksdagen (zoals Kiemkracht) en een filmfestival en schrijven beleidsaanbevelingen en opiniestukken in de pers. Hiervan blijf je op de hoogte via de kwartale nieuwsbrief, die je automatisch ontvangt als je lid wordt. Uiteraard kan je ook uitschrijven voor de nieuwsbrief.

Afbeelding

Tips

Kiezen voor lokaal, seizoensgebonden, bio, eerlijke handel...

  • Wil je agro-ecologische landbouw in je buurt een duwtje in de rug geven? Als chef-kok of als verwerker van sappen, kaas... kan je vertrekken vanuit lokale, seizoensgebonden, bio en fairtrade grondstoffen. Inspiratie nodig? Neem een kijkje in ons overzicht van agro-ecologische initiatieven. 
     
  • Wil je als restaurant je keuken verduurzamen? Misschien kan je samenwerken met een agro-ecologische boer.in, het voedselafval verminderen, kiezen voor meer vegetarische opties en meer bio op je menu... Advies nodig? Neem gerust contact op met Rikolto, Eva vzw of BioForum VlaanderenZij staan klaar om je te helpen.
     
  • Hoe zorg je voor een lokaal en seizoensgebonden assortiment? Als winkelier kan je samenwerken met de lokale agro-ecologische boer en boerin, producten vermijden die van ver worden overgevlogen, voedseloverschotten verwerken tot iets lekkers en je klanten motiveren om zelf hun potjes mee te brengen. Kies je voluit voor bio? Laat je winkel biologisch certificeren als je dat wil tonen aan de buitenwereld.

De kringlopen sluiten en verantwoord omspringen met energie en water

  • Het sluiten van bodem-plant-dier-mest kringlopen kan vaak al op het eigen bedrijf of in samenwerking met naburige landbouwers. Wat voor jou een reststroom is (groente-afval, mest…) kan waardevol zijn voor jouw collega-boer.in (veevoeder, compost…). ​​​​​​
    ​​​​​​
  • Sommige boeren verbinden zich aaneen natuurorganisatie en slagen er zo in om graslanden waardevol in te zetten, ecosysteemdiensten te leveren (luchtzuivering, bescherming tegen overstroming, groene ruimte voor recreatie…) en mee te bouwen aan een aantrekkelijk, gezond landschap. 
     
  • Andere boeren zijn creatief in hun transport en kiezen voor hernieuwbare energiebronnen. Boerderij De Goedinge brengt zijn groenten per boot naar de stad (= link naar portret agro-ecologisch voedsel telen voor de stad). Boerderij en sociale werkplaats De Loods stelt zijn dak ter beschikking aan omwonenden om er zonnepanelen op te plaatsen. 
     
  • Ook als verwerker kan je reststromen zoveel mogelijk valoriseren: gebruikt spoelwater en warmte recuperen … Maya Seitan levert het zetmeelrijke water dat overblijft na het maken van seitan bijvoorbeeld aan een lokale brouwer als brouwwater voor hun biobier. 

Ondernemerskracht voor een mooie, agro-ecologische toekomst

  • Door kinderen te laten genieten van écht eten op school leggen we een belangrijke basis voor hun gezonde toekomst. Als agro-ecologisch ondernemer kan je samenwerken met je lokale bestuur om een gezonde schoolmaaltijd te organiseren via Lunch met LEF (lokaal, ecologisch en fair). Help jij ook kinderen uit kansengroepen mee aan tafel? Je kan met je bedrijf ook een lunch met Lef cadeau doen. 
     
  • Of het nu gaat om een opendeurdag of rondleiding op het veld, een langste veggie-tafel of een lokale voedselstrategie: als agro-ecologisch bedrijf kan je verandering initiëren. Ga op zoek naar (lokale) bondgenoten: verenigingen, (lokale) overheid, bedrijven en een kennisinstelling. Je vindt ze zeker ook bij de lokale afdelingen van onze partnerorganisaties. 
     
  • Heb je al nagedacht over een gezonde lunch of fruit op het werk? Je kan je collega’s of werknemers sensibiliseren en een samenwerking opzetten met VoedselteamsBoeren & Buren of een van de vele andere agro-ecologische initiatieven. 
Afbeelding
Chef-kok Nicolas-Decloedt van Humus X Hortense
Citaat tekst

'We willen niet alleen maar de juiste ingrediënten zoeken, maar ook een ander landbouwsysteem ondersteunen, daarom werken we samen met wild farmer Dries.'

Citaat auteur
Nicolas Decloedt
Citaat auteur titel
chef-kok van Humus x Hortense

Lees meer