Agro-ecologie, dat doe je zo!
Wil je in verbinding staan met het eten op je bord en met de seizoenen? Er zijn veel mogelijkheden om te kiezen voor meer agro-ecologie, voor elk wat wils.
Hieronder vind je tips en mogelijkheden om écht duurzaam met je voeding om te gaan. Je zal snel zien dat je macht als consument en mogelijkheden als burger groter zijn dan op het eerste zicht lijkt. En … dat agro-ecologisch en gezond eten zeer lekker is en niet per definitie duur hoeft te zijn!
Je kan je ook aansluiten bij de beweging. Hoe meer burgers daarvan deel uitmaken, hoe meer we kunnen wegen op het beleid. We komen regelmatig de straat op, organiseren inspirerende publieksdagen (zoals Kiemkracht) en een filmfestival en schrijven beleidsaanbevelingen. Hiervan blijf je op de hoogte via de kwartale nieuwsbrief, die je automatisch ontvangt als je lid wordt. Uiteraard kan je ook uitschrijven voor de nieuwsbrief.
Tips
Kies voor seizoensgroenten van boeren uit je buurt
- Door groenten, fruit (en ja, zelfs bloemen) te kopen op het moment dat ze in onze contreien groeien, spaar je het milieu en je portefeuille. Velt laat je hier zien welke groenten en fruit in welke maand groeien en Netwerk Bewust Verbruiken heeft zelfs een seizoensbloemenkalender.
- Wil je zeker zijn dat de boer eerlijk betaald wordt, koop dan best rechtstreeks bij de agro-ecologische boer. Je krijgt de meest verse producten en je beperkt het aantal voedselkilometers. Zoek een boer in je buurt via de Biopunten of Recht van bij de boer.
- Wat kun je klaarmaken met de zoveelste kool in de winter? Kook jij volgens de seizoenen? Velt organiseert workshops met seizoensgroenten als uitgangspunt. Ook het Oost West Centrum biedt cursussen seizoenskoken aan.
Koop je voeding in de korte keten
- Op een CSA-boerderij, een boerderij met community supported agriculture, betaal je vooraf voor een seizoen vol oogstplezier. Daar kan je dan steeds je verse groenten, fruit of bloemen oogsten. Sommige CSA-bedrijven werken ook met pakketten.
Klik hier voor een overzicht van alle CSA-boerderijen.
- Ga je liever (twee)wekelijks je verse pakket afhalen? Bij Voedselteams of bij een Buurderij kan je groenten, fruit, zuivel en vlees kopen van verschillende regionale producenten. Of abonneer je op bio, bij de bioboer kan je een biologisch groentepakket of een fruitpakket afhalen.
- Wekelijkse boerenmarkten bloeien als nooit tevoren. Het verschil met een gewone markt is dat de boer er zijn eigen producten aan de man brengt.
- Ook verpakkingsvrije en coöperatieve winkels doen het goed. Het concept is simpel: de verpakking wordt eerst gewogen, de klant vult en betaalt alleen het gewicht van de aankoop. De meeste hebben bio in hun aanbod.
Eet minder maar kwalitatiever vlees
- Voor de teelt van soja als diervoeder wordt er in het Amazonewoud en op andere kwetsbare plekken waardevol bos gekapt. Eet jij al sojavrij vlees? Wervel helpt je op weg met een lijst van sojavrije vleesverkopers.
- Heb je al eens een vleespakket van bij de bioboer geprobeerd? Dan weet je dat het vlees afkomstig is uit een kleinschalige en ecologisch verantwoorde veehouderij.
- Met hun campagnes moedigt EVA vzw iedereen aan om alvast één dag in de week lekker vegetarisch te eten. Doe mee aan de VeggieChallenge en Try Vegan.
- Voor vegetarische kooktips en vorming ben je bij EVA, Velt en het Oost West Centrum aan het goede adres. Probeer ook eens het brede assortiment aan vegetarische burgers, groentespreads, plantaardige dranken… in je lokale biowinkel.
- Uit eten met minder vlees? Vind veggie- en veganvriendelijke restaurants en catering en restaurants die met bioproducten werken.
Begin zelf een ecologische moestuin
- Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. Velt ondersteunt sinds 2006 al meer dan 130 samentuinen en helpt je graag als je wil aansluiten. Of volg een workshop en ga aan de slag met je eigen ecologische moestuin.
- Om te leren tuinieren volgens de principes van permacultuur kan je onder andere terecht bij het expertisecentrum Yggdrasil en het Oost West Centrum.
Kies voor biologische producten wanneer je kan
- Wanneer het seizoen van aardbei, bes en framboos begint, dan kan je daarvoor terecht bij enkele tientallen biologische fruittelers. Je kan bij een groot deel van hen zelf fruit plukken of fruit kopen in de hoevewinkel.
- Kies voor blije bloemen van het seizoen, die worden geoogst van midden april tot en met november. Ze worden zonder pesticiden geteeld in eigen streek, en ze groeien en bloeien in de volle grond. Koop of pluk een boeket lokale (bio)bloemen. Biomijnnatuur wijst je de weg.
Verspil zo weinig mogelijk voedsel en leer creatief koken met restjes
- Voedseloverschotjes kan je creatief gebruiken in de keuken. Wil je beter weten hoe? Je weet niet hoe? Met de tips van Emtythefridge en EVA op en slaag je daarin.
- De app ‘Too good to go’ toont je de dichtstbijzijnde handelaars die etensresten over hebben zodat je gericht je maaltijd kan bestellen. Win-Win-Win!
- Als een topchef kookt met voedselafval, wat krijg je dan? Een heerlijk gerecht! Dat vertelt Steven Desair van Eatmosphere. Zijn Brusselse food-waste-organisatie doneert voedseloverschotten aan sociale organisaties die kansarmen helpen.
Als je producten uit verre landen koopt, zoals banaan, suiker, koffie en chocolade, kies dan voor fair trade
- Fairtradelabels geven de garantie dat producenten de juiste prijs hebben gekregen voor hun cacao, koffiebonen, bananen, rietsuiker... In oktober kan je elk jaar meedoen aan de Week van de Fair Trade die allerlei activiteiten, workshops aanbiedt.
- In je lokale Oxfam-Wereldwinkel kan je vrijwilliger worden, fairtradeproducten kopen en deelnemen aan activiteiten.
- Eerlijke chocolade vind je tegenwoordig ook steeds makkelijker in de supermarkt. Rikolto werkte samen met Lidl voor de fair trade Way to Go-chocolade en met Colruyt voor de Nicaragua-chocolade.
Engageer je voor een vereniging die werkt rond agro-ecologie
- Werk mee met De Landbouwbrigades op de boerderij en voer mee acties. Zo leer je samen met andere brigadisten uit de praktijk over boerenlandbouw en voer je mee actie met boeren en boerinnen om ons voedselsysteem te transformeren.
- Start zelf een voedselprojectop of sluit je aan bij een bestaand initiatief. Denk aan een gezamenlijke moestuin van buurtbewoners via Velt, een coöperatie of een project tegen voedselverspilling begeleid door Wervel. Je kan een Buurderij starten of aansluiten bij een Voedselteam of inspringen als verkoper in een wereldwinkel. Of ga een dag meewerken op het veld bij een agro-ecologische boer in je buurt. Je bepaalt zelf je engagement!
- Heel wat verenigingen hebben agro-ecologie in hun DNA zitten. Door je voor zo’n organisatie te engageren, verhoog je de slagkracht van jezelf én de organisatie. Neem een kijkje bij ons overzicht van lokale initiatieven en bij onze partnerorganisaties.
- Wil je campagne voeren? Sluit je aan bij een lokale afdeling van Greenpeace, of bouw mee aan het recht op voedsel wereldwijd bij Solidagro.
- Je kan een sportieve uitdaging aangaan en je deelname laten sponsoren om geld in te zamelen. Fiets mee door de Boerenbuiten of dwars door België met Broederlijk Delen.
- Neem als jongere deel aan Prikkel, het jaarlijks activerend inspiratieweekend van Oxfam en Broederlijk Delen. Elk jaar in februari komen honderd jonge mensen samen om de koppen bij elkaar te steken over hoe ze daadwerkelijk het verschil kunnen maken.
Gebruik je consumentenkracht voor een agro-ecologische toekomst
- Toegang tot grond voor biologische landbouw, het is een grote uitdaging! Nieuwsgierig naar de grondproblematiek en naar wat jij kan doen? Word Landgenoot! Koop een aandeel, doe een gift of geef jouw tijd als ambassadeur.
- Je bent meer dan je kasticket! Laat je stem horen om lokale, agro-ecologische voeding bovenaan op de maatschappelijke agenda te plaatsen. Doe mee aan de actie van Rikolto zodat de supermarkten van duurzaam de makkelijkste keuze maken.
Informeer je over en verdiep je in agro-ecologie
- Volg een lezing, cursus of filmvoorstelling over jouw favoriete agro-ecologie-thema: Natuurpunt organiseert webinars over bijvriendelijke tuinen, graslandbeheer, klimaat… ,het Oost West Centrum biedt cursussen op maat over gezonde voeding en permacultuur en Landwijzer geeft een inspiratiecursus agro-ecologie.
- Kies eerlijke, lokale (bio)melk in de winkel, en verdiep je in het verhaal van West-Afrikaanse melkboeren die maar moeilijk kunnen concurreren met de overproductie van melkpoeder in Europa.
- Imkers van de werkgroep Natuurlijk Imkeren komen je graag in geuren en kleuren vertellen over het leven van een volk honingbijen. Of ga direct mee op zoek naar wilde of verwilderde honingbijen.
Sluit je aan als burger bij de beweging Voedsel Anders en vertel het verder!
'Vaak zijn we met drie generaties samen aan het werk. Heel leerrijk! Mijn sociaal netwerk is enorm gegroeid. Onkruid wieden, boontjes oogsten, ... we verdelen het werk onder elkaar, net als onze oogst van groenten en fruit. Wat er te veel is, komt goed terecht in de voedselpakketten van welzijnsorganisatie de Schakel.'