De beleidsmedewerkers van onze lidorganisaties werken samen om aanbevelingen op te maken en standpunten te formuleren.
LLAEBIO beleidsaanbevelingen voor samenwerking in lokale voedselsystemen
Het Living Lab Agro-ecologie en Biologische Landbouw formuleert beleidsaanbevelingen rond ‘Samenwerking in lokale voedselsystemen als hefboom voor agro-ecologische productie en consumptie’. Deze kwamen tot stand door een samenwerking tussen ILVO, BioForum, CCBT en Voedsel Anders. Lees ze hier.
139 organisaties roepen op tot aanpassing EU-wetgeving over teeltmateriaal
Een coalitie van 139 organisaties dringt aan op dringende wijzigingen in de voorgestelde EU-verordening inzake plantaardig teeltmateriaal (PRM). De huidige voorstellen bedreigen de biodiversiteit van landbouwgewassen en het recht van boeren om eigen zaden te gebruiken, delen en verkopen. We pleiten voor wetgeving die biodiversiteit beschermt, duurzame landbouw bevordert en boerenrechten waarborgt. Lees hier de open brief.
ACTIE 'NATUUR IS EEN ZAAK VAN ONS ALLEMAAL'
Een breed front van meer dan 60 organisaties pleit om de goedkeuring van de natuurherstelwet. Deze wet is niet alleen cruciaal voor biodiversiteit, maar ook voor onze gezondheid. In een tijd van toenemende milieurampen is het essentieel dat beleidsmakers het algemeen belang voorop zetten en de natuur haar rechtmatige plaats teruggeven. Een veerkrachtige natuur is onmisbaar voor een duurzaam voedselsysteem. We bundelen onze krachten via onder andere een open brief en oefenen druk uit op de beleidsmakers om de natuurherstelwet te steunen. Lees hier het volledige artikel
Campagne 'Ik Verdien MEER GEZOND ETEN OP MIJN BORD'
In aanloop naar de verkiezingen zetten we ons in voor de campagne 'Ik verdien meer'. Ons doel is duidelijk: een toekomst waarin gezond eten en agro-ecologische landbouw centraal staan. Onder druk van milieuproblemen en klimaatverandering vragen we aandacht voor een andere aanpak. Door een memorandum te overhandigen aan de minister van Landbouw, streven we naar een beleid dat gezond eten en biodiversiteit bevordert, in plaats van pesticiden te subsidiëren. Check hier de partijwijzers en ontdek wie opkomt voor jouw recht op gezonde voeding. Lees hier het volledige artikel.
LANDBOUWERS EN MIDDENVELD EISEN STEM IN OVERLEG OVER TOEKOMST VAN DE LANDBOUW
Boeren protesteren terecht omdat ze hard werken maar nauwelijks verdienen. Politici versoepelen natuur- en milieuwetgeving, maar de eis van bestaanszekerheid blijft onbeantwoord. Er is behoefte aan een beleid dat boeren, gezond voedsel, voedselsoevereiniteit en de omgeving centraal stelt. Meer dan dertig organisaties vragen om een brede maatschappelijke dialoog. Alleen op die manier worden verschillende perspectieven in het debat opgenomen en zullen de echte problemen niet langer genegeerd worden. Lees hier het volledige artikel.
Standpunt over het wetsvoorstel voor nieuwe gentechnieken van de Europese Commissie
De Europese Commissie wil een procedure invoeren voor het reguleren van nieuwe gentechnieken, zodat deze uit de geldende GGO-wetgeving vallen. Dit is in tegenspraak met de uitspraak uit 2018 van het Europese Hof van Justitie. Het voorliggende wetsvoorstel, met een verregaande deregulering van NGT’s (new genomic techniques), respecteert het voorzorgsbeginsel niet en houdt risico’s in voor mens en milieu. Bovendien komt de keuzevrijheid onder druk om GGO-vrij te werken en te eten en dreigt privatisering de toegang tot genetische biodiversiteit te fnuiken. Lees hier ons volledige beleidsstandpunt over het wetsvoorstel. Een artikel over het onderwerp vind je hier.
11 KRIJTLIJNEN VOOR EEN AGRO-ECOLOGISCHE LANDBOUW
We zetten onze schouders onder een landbouwsysteem dat streeft naar gezond en duurzaam voedsel, toegankelijk voor iedereen, met een eerlijke prijs voor boer en boerin. Om deze transitie waar te maken is betrokkenheid van alle maatschappelijke actoren nodig. In elf krijtlijnen omschrijven we de uitdagingen op ons pad, hoe we ze zullen aanpakken en welke beleidsmaatregelen daarbij helpen. Lees de krijtlijnen hier.
Brief: Steun het voorstel van de Europese Commissie rond pesticidenreductie
Met deze brief vragen we aan Belgisch minister van Landbouw David Clarinval om het voorstel van de EU rond pesticidenreductie voluit te steunen. Onze gezondheid, de biodiversiteit en het klimaat vragen om strikte reglementering. Lees de brief hier.
BEZwaarschrift in het openbaar onderzoek rond de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS)
De ambitie zit goed, maar de voorgestelde aanpak van het stikstofprobleem in Vlaanderen zit op het verkeerde spoor. In ons bezwaarschrift onderbouwen we waarom de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) te weinig garanties biedt voor een stikstofarme toekomst en rechtszekerheid voor de landbouwer.
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR EEN BETERE TOEGANG TOT GROND
Er bestaan vandaag in Vlaanderen geen of zeer weinig instrumenten en wetgeving om landbouwgrond voor landbouw te vrijwaren en de toegang ervan voor boer·inn·en te verzekeren. Het huidige wetgevend kader met betrekking tot grond kan zelfs anti-landbouw genoemd worden. Wij vragen dan ook met aandrang dat een doeltreffend grondbeleid een prioritair aandachtspunt wordt. Lees hier de aanbevelingen van onze leden FIAN en De Landgenoten.
Beleidsaanbevelingen voor HET Ontwerp Strategisch Plan voor het Vlaamse Glb- maart 2022
Op 1 januari 2023 gaat een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in voege. Elke lidstaat heeft als taak om een eigen GLB strategisch plan op te maken. In Vlaanderen liep het openbaar onderzoek hiervoor tot 14 maart. Voedsel Anders bundelde haar bezwaren: lees de samenvatting of ontdek ons volledig dossier: beleidsaanbevelingen.
Beleidsaanbevelingen voor HET EUROPEES LANDBOUWBELEID (glb) - februari 2021
Het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB) geeft de Europese lidstaten meer vrijheid om in haar strategische plannen eigen klemtonen te leggen. Voedsel Anders vraagt het Vlaamse beleid om boeren die inzetten op agro-ecologische praktijken de erkenning en (financiële) steun te geven die ze verdienen. Lees onze beleidsaanbevelingen.