In een nieuw opiniestuk in De Standaard schudden we samen met Vitale Rassen, Broederlijk delen en Solidagro onze politici wakker over het belang van zadendiversiteit in de nieuwe zadenwetgeving die in de EU op tafel ligt.
De nieuwe wetten rond zaadvermeerdering gaan mee met de marktlogica van de grote bedrijven. De zware administratieve last om zaden op de markt te brengen, is peanuts voor hen, maar maakt zaaduitwisseling tussen boeren onmogelijk en soms zelfs illegaal. Maar dit is niet de enige bedreiging voor het zadensysteem. In een concurrentiestrijd tussen China, de VS en Europa vindt een race to the bottom plaats rond genetisch gemanipuleerde organismen. Durven beleidsmakers kritisch zijn ten opzichte van de beloften van ggo-lobbyisten? En durven beleidsmakers de macht van deze bedrijven inperken? De afhankelijkheid van een beperkt aantal gewassen maakt het voedselsysteem immers extra kwetsbaar. We hebben zadenwetten nodig die de eeuwenlang opgebouwde diversiteit beschermen en de uitwisseling van zaden tussen boeren bevorderen.
Lees het volledige opiniestuk hier of op de website van Broederlijk Delen.
Samen met 138 andere organisaties pleiten we ook via een open brief, gericht aan onze minister voor landbouw Jo Brouns, voor wetgeving die biodiversiteit beschermt, duurzame landbouw bevordert en boerenrechten waarborgt. Lees hier de open brief.
Omdat we ook het brede publiek willen informeren werkt Voedsel Anders mee aan de campagne Leven zonder smaak, samen met trekkers Solidagro, Broederlijk Delen en Vitale Rassen. Ook vele andere lidorganisaties ondersteunden mee.
Doe mee: teken de petitie en deel het opiniestuk om onze impact te vergroten!