Eco & Fair denkt sociaal, ecologisch én economisch

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Eco & Fair
Inleiding

Eco & Fair is een echte coöperatieve. In 2015 begon het als een solidariteitsactie om Griekse boeren te ondersteunen tijdens de economische crisis en een grote migratiestroom. Ze importeerden olijven, olijfolie, rugzakken en zeepjes. Nu werkt Eco & Fair aan een ecologische en rechtvaardige wereld door Europese producten via een korte keten te verkopen, zodat meer winst bij de producent terecht komt. Ze kiezen voor producten met een ecologische en sociale meerwaarde, die je niet in de gewone winkels vindt.

Initiatiefnemers Climaxi, ‘t Uilekot en Wereldwinkel Herzele zetten in op zelforganisatie met Eco & Fair. Ze hebben verschillende verkoopkanalen: een webshop, ambassadeurs over heel België en een eigen samenwinkel in Herzele. Ook bij gelijkdenkende winkels vind je hun producten. 

Ondersteunen van Lokale Producenten

Zich inzetten voor een ecologische en rechtvaardige wereld begint voor Eco & Fair al bij de selectie van hun Europese leveranciers. “We hebben producten van Griekse coöperaties als VIOME en boerencoöperaties als Modousa en Greenland. Daarnaast bieden we authentieke Italiaanse anti-maffia producten aan van Libera Terra, Altromercado, Antica Passione en Esperanto Cooperative Social, organisaties die dwangarbeid bestrijden. En ook kruidenthee van SCOP-TI, een bezette Franse fabriek die werkt aan het herstel van regionale landbouw”, vertelt Climaxi-medewerker Katrin Vandertroost.

Winkel Eco & Fair
© Astrid Agemans

 

Naast die import verkoopt Eco & Fair ook fairtrade, lokale producten, zuivel en seizoensgebonden groenten en fruit van boeren uit Zuid-Oost-Vlaanderen. “We proberen een waardig alternatief te zijn voor de supermarkt. We willen lokale producenten zo veel mogelijk steunen door hun producten in onze winkel aan te bieden en hun zaak te promoten. We kennen bijna al onze producenten persoonlijk”, vult medewerker Simon aan.

"We willen lokale producenten zo veel mogelijk steunen door hun producten in onze winkel aan te bieden en hun zaak te promoten." - Eco & Fair medewerker Simon

Maar ook kwaliteitsvolle en gezonde voeding staat er centraal. “We gaan voor kwaliteitsproducten die een sociaal verhaal hebben. Bij ons vind je geen kunstmatige toevoegingen zoals gemodificeerd zetmeel en smaakmakers. Onze producenten gebruiken zo weinig mogelijk en meestal geen bewaarmiddelen of kleurstoffen. Het grootste deel is biologisch”, zegt Simon.

De winkel is ook een ontmoetingsruimte voor samenwerking en ideeontwikkeling. "Daarom zoeken we verbinding met lokale organisaties: we werken samen met ’t Uilekot en Wereldwinkel Herzele." 

Het Coöperatieve Model

Eco & Fair wil laten zien hoe sociale organisaties zelf het heft in handen kunnen nemen. “Er is geen groot stappenplan dat je kan gebruiken om een coöperatieve winkel op te richten. Het is wel belangrijk om te onderzoeken waarom je voor een coöperatief model wil kiezen. Voor ons klopt het coöperatieve model met onze ideologische voorkeuren en is een coöperatie ook een werkbaar alternatief voor de winkels die louter voor economische winst gaan." Katrin legt verder uit dat Eco & Fair de economische realiteit niet negeert: "Onze winkel moet levensvatbaar zijn op lange termijn. Bij Eco & Fair betekent dit dat je investeert in maatschappelijke verandering. Dus verwacht als aandeelhouder best geen jaarlijks dividend."

"Het coöperatieve model klopt met onze ideologische voorkeuren en is een werkbaar alternatief voor winkels die louter voor economische winst gaan."
- Climaxi medewerker Katrin

Wervel wil vernieuwende en veelbelovende initiatieven oppikken en ondersteunen en richtte het lerend netwerk Samenwinkels op. Eco & Fair is een van de samenwinkels die meedoet aan het lerend netwerk. 

Meer info over Eco & Fair?

https://ecofair.be/
https://samenwinkels.wervel.be

Kwaliteitsvolle producten bij Eco & Fair
Kwaliteitsvolle producten bij Eco & Fair © Astrid Agemans

 

Wervel is aangesloten bij Voedsel Anders en zorgde voor dit portret. Lees hier meer over hun werk. Met portretten uit de agro-ecologische beweging toont Voedsel Anders wat mogelijk is. Je vindt alle portretten hier