2020 was een jaar vol primeurs voor Voedsel Anders.
Het draagvlak voor een agro-ecologische landbouw groeit, Voedsel Anders wil ook in 2021 burgers betrekken in haar verhaal en beleidsmakers de urgentie van de noodzakelijke omslag duidelijk maken. Sinds november lanceerden we een nieuwe website en intussen hebben al ruim 100 burgers en een tiental bedrijven en lokale groepen zich aangesloten bij onze groeiende beweging. Onze ambitie is natuurlijk om dit aantal nog flink op te drijven in 2021. Meld jij je ook aan: als burger, als bedrijf of als lokale groep?
Er ging ook veel energie naar het organiseren van onze publieksmarkt 'Festival voor Boeren en Bijen', gepland in maart 2020 i.s.m. Velt. De coronacrisis gooide roet in het eten en daagde ons uit om de workshops te vertalen naar een online aanbod dat eraan komt in februari en maart 2021. Achter de schermen wordt er ook hard gewerkt aan de eerste editie van het Food.Film.Fest in september 2021.
Dankzij onze eerste gezamenlijke actie met onze Waalse partner Agro-ecology in Action slaagden we er enkele weken terug ook in om het gebrek aan samenhang tussen het landbouw-, handels- en milieubeleid van de Europese Unie aan te klagen.
En nu dus ook de eerste nieuwsbrief. Bedoeld voor onze ledenorganisaties en hun achterban, maar ook voor de vele honderden sympathisanten, boeren en burgers, die mee ijveren voor een transitie naar een ander voedselsysteem.
Wetenschappers beseffen dat een ander landbouw- en voedselmodel nodig is, en ze doen een dwingend appél aan de beleidsmakers. Onlangs bekrachtigde VN-baas Antonio Guterres in zijn krachtige "State of the Planet Speech" dat opnieuw vrede sluiten met de natuur dé taak is van deze eeuw. Bij de lancering van het Natuurrapport 2020 Vlaanderen had ook Hans Bruyninckx, directeur bij het Europees Milieu Agentschap, een gelijkaardige boodschap: ‘We staan voor een scharnierdecennium. Tussen 2020 en 2030 zijn transities nodig van ons energie-, mobiliteits- en voedselsysteem’. Duidelijk is dat deze wetenschappers verwijzen naar de nood aan een fundamentele omslag van ons voedselsysteem en dat ze een einde toeroepen aan het gerommel in de marge.
Het fijne nieuws is dat die transities ons kunnen leiden naar een kwaliteitsvol leven. Zo zal niet de hoeveelheid, maar de kwaliteit van onze voeding weer centraal staan. Diversiteit op het veld geeft variatie op ons bord, dat is voor Voedsel Anders geen nieuw gegeven. Talloze voorbeelden van boer.inn.en, consumenten en ondernemers tonen immers dat het nu reeds kan. Agro-ecologische boeren passen hun landbouwpraktijken toe binnen de ecologische grenzen, op kleine of iets grotere schaal. Burgers en boeren verbinden zich in kortere productieketens. De kwaliteit en prijs van hun voedsel nemen ze meer zelf in de hand.
Pionierende boeren die agro-ecologie elk op hun eigen manier omarmen, brengen we in beeld in onze vierdelige videoreeks. We laten je kennismaken met biodynamische boerin Greet die zelf zaden teelt en al veertig jaar inzet op een levende bodem. Met Senegalese boeren die de handen in elkaar slaan en in hun ecologische boerderijschool zoeken naar nieuwe oplossingen. Laat je inspireren door de traditionele kennis van nomadenvolken in de Subsahara. En ontdek in de laatste video hoe rotatiegrazen een positief effect heeft op de bodem waardoor deze beter in staat is om koolstof en water op te slaan.
Vele inspirerende voorbeelden die ons hoopvol maken en ons doen stilstaan bij de kracht van het leven. En misschien is dat ook een mooie kerstboodschap, want diversiteit en veerkracht zijn niet enkel de sleutelwoorden voor een gezond en eerlijk voedselsysteem. Geniet in deze coronatijden van de rust, de puurheid van het samenzijn in kleine kring en de lokale smaken aan de feesttafel.
Van harte,
Ingrid Pauwels
Coördinator Voedsel Anders