Videoreeks: pionierende boeren in beeld

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Solidagro, sfeerbeeld uit video
Inleiding

Onze landbouw stuit op zijn grenzen. De klimaatuitdaging, de biodiversiteitscrisis… In deze videoreeks tonen we vier pionierende boeren die agro-ecologie elk op hun eigen manier omarmen. 

Biedt het agro-ecologisch systeem van deze boeren uit Vlaanderen, Senegal en de Subsahara antwoorden op de uitdagingen van vandaag? Welke keuzes maak jij op je bord? Ontdek wat je als consument kan doen in het kaderstuk hieronder. 

We zoeken het uit in deze videoreeks van Voedsel Anders Vlaanderen in samenwerking met Dierenartsen Zonder Grenzen, Greenpeace Belgium, Solidagro en Wervel.

Hoofdinhoud

#1 Greet gebruikt diversiteit als buffer

We laten je in een eerste video kennismaken met biodynamische boerin Greet van Akelei die zelf zaden teelt en al veertig jaar inzet op een levende bodem. Het is een agro-ecologisch systeem dat duurzaam is in al zijn facetten.

Met 60 verschillende teelten, heeft Greet meer buffer dan bij monocultuur het geval is in kritische situaties zoals de huidige droogte.  Greet selecteert ook de zaden uit hun sterkste planten, zodat de planten zelf kunnen anticiperen op de uitdagingen van vandaag. ‘In het zaad zit de kiem van de oplossing.’

Kies voor biologisch geteelde groenten en fruit uit de korte keten, zo eet je mee met de seizoenen. 

#2 Senegalese boerderijschool werkt toekomstgericht 

In een tweede video maak je kennis met de kracht van Senegalese boeren die de handen in elkaar slaan en in hun ecologische boerderijschool zoeken naar nieuwe oplossingen. Vertrekkend vanuit een partnerschap met de natuur.

‘Met de conventionele landbouw die hier ontwikkeld is, weten we niet meer wat we eten. We moeten beginnen met vergeving te vragen aan de aarde, voor de wonden die we de grond hebben toegebracht. Dat is de eerste stap in het opbouwen van een ecologische, biologische en toekomstgerichte landbouw, aldus de Senegalese boer Gora Ndiaye die volop nieuwe bomen aanplant op hun ecologische boerderijschool. 

Toon respect voor de boer. Kies voor fairtradeproducten, en draag bij tot een eerlijk loon voor de producent. 

#3 Nomadenvolken beschermen waardevolle graslanden

Laat je inspireren door de traditionele kennis van nomadenvolken in de Subsahara. Met hun rondtrekkende kuddes, op zoek naar vers gras en water, zorgen ze al honderden jaren voor productieve en biodiverse graslanden. In een gebied waar geen andere landbouw mogelijk is voorzien deze herders hun lokale dorpen van zuivel en vlees.

Steun de bescherming van waardevolle graslanden in Afrika en in Vlaanderen. Duurzaam beheerde graslanden hebben het vermogen om immense hoeveelheden koolstof in de bodem op te slaan. En minder CO2 in de lucht, is goed voor mens én klimaat.

#4 Rotatiegrazen

Ontdek in de laatste video hoe rotatiegrazen een positief effect heeft op de bodem waardoor deze beter in staat is om koolstof en water op te slaan. Door koeien te laten grazen en hen regelmatig te verplaatsen, kan het gras zich goed herstellen en komt er meer biodiversiteit op de weide.

Met roterende begrazing herwaarderen we de rol van herkauwers in het landschap. Eet beter vlees van dieren die elke dag bewegen, dat is positief voor het klimaat, het dierenwelzijn en ook voor de smaak van het vlees.

Wat kan jij doen als burger?

  • Kies voor biologische producten uit de korte keten, wat betekent dat je mee-eet met de seizoenen. 
  • Toon respect voor de boer. Kies voor fairtradeproducten, dus een eerlijk loon. 
  • Eet beter vlees van grasgevoerde dieren, die elke dag bewegen.
  • Meer tips? Kijk onder 'Doe mee als burger'