Voedsel Anders steunt sinds eind vorig jaar een internationale petitie tegen het Europese voorstel voor een nieuwe zadenwet. Het wetsvoorstel houdt onvoldoende rekening met de rechten van boeren en dreigt het zaad- en voedselsysteem nog uniformer te maken. Ondertussen ondertekenden meer dan 125.000 mensen de petitie, onder wie meer dan 10.000 uit België. Zolang de wet niet gestemd is, wat vermoedelijk voor begin 2025 is, blijft het nodig om druk uit te oefenen. Daarom brengen we de petitie terug onder de aandacht.
Boeren die met hun eigen zaden onze biodiversiteit bevorderen, moeten aan dezelfde criteria voldoen als multinationals, met veel papierwerk en kostelijke tests
De Europese Commissie lanceerde in juli 2023 een wetsvoorstel over nieuwe regels voor de zadenmarkt. Samen met een coalitie van Europese organisaties benaderde ook Voedsel Anders leden van het Europees Parlement om het voorstel bij te sturen en rekening te houden met de rechten van boeren en de nood aan meer biodiversiteit in de landbouw. Het Europese Parlement nam in april positie in en stelde een aantal goede wijzigingen voor.
Nu moet de Raad van landbouwministers zich uitspreken over het voorstel. Als de Europese ministers van landbouw de bijsturingen van het Europees Parlement niet volgen, krijgen we een zadenwet die vooral de kaart trekt van de agro-industrie en een bedreiging vormt voor biodiversiteit en de rechten van boeren en boerinnen om zelf hun zaaigoed te beheren. We moeten dus de Europese landbouwministers in de goede richting te krijgen. Ook moeten we het nieuwe Europese Parlement ervan overtuigen om het standpunt van het vorige parlement te blijven verdedigen in de finale onderhandelingen.
We dringen aan op een zadenwet die ons recht op gezond, divers en smakelijk voedsel veiligstelt, door de (genetische) diversiteit op de akkers en in moestuinen te bevorderen en de rechten van boeren te respecteren
Teken tot eind 2024 onze petitie via de website van Leven Zonder Smaak om de eisen naar onze beleidsmakers kracht bij te zetten. Roep de ministers van Landbouw en het Europees Parlement op om de zadenwet aan te passen in het belang van biodiversiteit en de rechten van boeren en boerinnen. Boerenzaden, die zorgen voor biodiversiteit en klimaatbestendigheid in de landbouw, zijn immers een hoeksteen voor de toekomst van ons voedsel.