Tijdens de uitgebreide radio-uitzending die je kan beluisteren via deze podcast legt onze coördinator Ingrid Pauwels uit hoe agro-ecologische landbouw een antwoord kan bieden op maatschappelijke uitdagingen. Ze krijgt ook de kans om de luisteraars warm te maken voor ons online publieksfestival Kiemkracht dat doorgaat van februari tot begin april.
Hoe we vandaag ons voedsel kopen is heel anoniem geworden, maar volgens Ingrid is er veel mogelijk als boer en consument hun krachten bundelen. Ingrid: “Ik hoorde tijdens een van onze workshops het verhaal van twee jonge boeren die door financiële moeilijkheden met hun bedrijf wilden ophouden. Dat was buiten hun klanten gerekend die het ontzettend waardevol vonden om deel uit te maken van ‘hun’ boerderij waar ze zelf hun groenten oogsten. Ze namen bijgevolg allerlei initiatieven om de boeren te steunen. Dat voorbeeld toont dat er zoveel mogelijk is!”
Ingrid: “Er zit heel veel boerenkennis bij de agro-ecologische bedrijven in Vlaanderen. Daar mag absoluut meer aandacht en financiële ondersteuning naartoe gaan. Evenals naar de kennisuitwisseling tussen boeren met agro-ecologische praktijken en meer traditionele landbouwers. Beiden kunnen heel wat leren van elkaar. Het is niet het één of het ander. Maar samen zoeken hoe we die grote uitdagingen waar we voor staan kunnen aanpakken. En onze boeren de mogelijkheden bieden om een switch te maken naar een duurzaam landbouwmodel.”
Ingrid: “We moeten de economische veerkracht van de boer vergroten. Een boer in het rood kan niet groen doen, als iemand in schulden zit dan heeft hij geen ruimte om na te denken over hoe hij ecologischer kan gaan boeren.” Sociale en ecologische verandering gaan hand in hand.
Benieuwd naar het volledige verhaal? Beluister het volledige radio-interview.