Vanier brengt korte keten tot bij het Gentse OCMW

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Verse groenten in de stad
Inleiding

De logistieke hub Vanier is een unicum in Vlaanderen, beheerd door landbouwers die hun producten leveren aan zaken in het Gentse. De boeren en boerinnen die de hub beheren bundelden de krachten en haalden de openbare aanbesteding van de stad Gent binnen. Zo leveren ze nu bijvoorbeeld rechtstreeks aan het OCMW.

Vanier is lid van het coöperatieve platform Linked.Farm. Oprichter Laurence Claerhout wil met het platform zoveel mogelijk drempels wegwerken voor landbouwers om rechtstreeks aan hun klanten te leveren. Laurence licht toe: “De korte keten is nodig om landbouwbedrijven te ondersteunen die af willen van monocultuur en gigantische veestapels. Genoeg rechtstreekse afzet is voor landbouwers nodig om te kunnen overschakelen op een agro-ecologische productie.” Linked.Farm koppelt leveranciers als Vanier aan landbouwers. Zo hoeven ze zich niet meer om het logistieke plaatje te bekommeren wanneer ze zich bij Linked.Farm aansluiten. Maar ook aan de vraagzijde is er werk. Door in te zetten op Business to Business-kanalen zorgt het Linked.farm-platform voor diverse afzetkanalen. En waarom zou de overheid er geen kunnen zijn? 

"De overheid zou voor haar aankopen
de voorkeur kunnen geven aan producten van de korte keten." - Laurence Claerhout (Linked.Farm) 

 

De overheid zou ervoor kunnen zorgen dat korteketenproducten in aanmerking komen in openbare aanbestedingen, om gemeenten te overtuigen om ook voor lokale fairtrade te kiezen. 

Een mooi voorbeeld van hoe dat kan werken, is hoe Vanier lokale producten levert aan het Gentse OCMW. Een unicum in Vlaanderen. Dankzij de gebundelde krachten van meerdere boeren krijgt het project de steun van de stad Gent en mogen ze rechtstreeks leveren aan het OCMW. 

korte keten moet toegankelijker

In de keuken van het OCMW
OCMW Gent verwerkt de lokale producten geleverd door Vanier tot bereide maaltijden 

 

Maakt dit de aankopen van het OCMW veel duurder? Niet noodzakelijk, als je kijkt hoe vers en smaakvol de producten zijn. “Als we zien dat de borden met smaak leeggegeten worden en er bij ons minder voedsel na de maaltijden wordt weggegooid, dan kost het gehele plaatje zeker niet meer", zegt de chef van het OCMW-restaurant.  

De overheid kan die vraag zeker meer stimuleren, zodat de korte keten toegankelijker wordt. Iedere burger heeft recht op gezonde producten, recht van het veld of van de boerenkeuken.


financiële veerkracht

Waarom is het verder belangrijk om korte keten aan te moedigen? Een betere financiële situatie voor de landbouwers zal hen de financiële veerkracht geven om anders en duurzamer te produceren. “We merken dat boeren en boerinnen die zich financieel veilig voelen door een voldoende ruime afzet, durven schakelen naar steeds meer agro-ecologische productie", zegt Laurence.

"Als ze oog in oog staan met hun klant en waardering krijgen voor hun producten, dan maken ze producten waar ze fier op zijn. Ommezwaai naar korte keten kan daarnaast een deel van de stikstofproblematiek oplossen. Als je als boer of boerin met minder dieren financieel rond komt omdat je meer waarde capteert in de keten, dan kan je je veestapel verminderen.” 

Vanier gebruikt het platform Linked.Farm, dat hen helpt om de complexe processen van logistiek en verkoop te realiseren. Mede onder impuls van een subsidie van Stad Gent, kon Linked.Farm zich verder professionaliseren en verdiepen in B2B-verkoop. Linked.Farm staat achter agro-ecologie en is lid van het netwerk Voedsel Anders.