Van boom tot glas: Belgisch bio-appelsap 

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Portret Oxfam
Inleiding

Waarom zou je een product van ver halen als je het ook in eigen land in overvloed vindt? Jan Hellemans, biologisch sappenmaker bij De Drie Wilgen, gebruikt enkel lokaal fruit van Belgische en Zuid-Nederlandse telers. Daarnaast ondersteunt hij telers in hun omschakeling naar bio om zo het aanbod van biologisch appelsap te vergroten.

Er was eens een jongen van een jaar of tien die verzot was op de appels uit de boomgaard van zijn grootvader. De rijpe exemplaren die hij van hem kreeg, verkocht hij met een bordje aan de kant van de straat. Van de overschotten maakte hij in zijn ouders hun garage appelsap. En zo kwam de ondernemer in de jonge Jan Hellemans naar boven. De Drie Wilgen was geboren. 

Vandaag vind je de vruchtensappen van De Drie Wilgen in tientallen bio- en natuurwinkels, cafés en restaurants. Allemaal sap van fruit geteeld met het grootste respect voor de natuur én voor de producenten. Daarnaast produceert het bedrijf ook sap voor andere merken, zoals Oxfam Fair Trade. 

 

Correcte minimumprijs

In de samenwerking met de telers staat een eerlijke prijs centraal. Want terwijl handel steeds globaler wordt, krijgen de sterkste spelers steeds meer macht. Vaak gaat dit ten koste van de kleinschalige boeren en de natuur. Als eerste schakel in de keten krijgen boeren overal in de wereld een bedroevend klein deel van de opbrengsten. Soms dekt dit niet eens hun kosten. 

Dat geldt zeker ook voor fruittelers, vertelt Jan Hellemans. “De meesten moeten het stellen met de prijs die de veilingklok aangeeft. Daar maken wij een belangrijk verschil. Ons fruit komt van telers die in coöperatief verband appels op de markt brengen. We spreken met hen vooraf af hoeveel appels we zullen kopen en welke prijs we zullen betalen. De hoeveelheid appels op de markt en de kwaliteit ervan spelen ook een rol, maar we zorgen voor een correcte minimumprijs.” 

 

Gezocht: bioappels 

Toen Oxfam in 2018 eerlijk appelsap van Belgische bodem op de markt wilde brengen, bleek De Drie Wilgen al snel de geknipte partner. Oxfam koos resoluut voor biologisch appelsap. Maar dat bleek niet zo makkelijk: op Belgische bodem groeiden niet genoeg gecertificeerde appelbomen om aan de vraag naar bio-appels te voldoen. 

Daarom laat Oxfam ook appelen toe van boomgaarden in omschakeling naar bio. Dat betekent dat de teler al volledig volgens de biologische principes werkt, maar nog geen label draagt, omdat de bodem nog herstellende is.

“Voor een kilo biologische persappels krijg je tot drie keer meer dan voor niet-bio exemplaren.”
Jan Hellemans (De Drie Wilgen) 

Bij De Drie Wilgen bevestigt Jan Hellemans dat bio-appels gegeerd zijn: “Veel telers van conventioneel fruit leven in onzekerheid. Zullen ze hun volledige oogst kunnen verkopen? En voor welke prijs? Wie bio teelt, kan wel op beide oren slapen.” 

Jan Hellemans, biologisch sappenmaker bij De Drie Wilgen © Oxfam België
Jan Hellemans, biologisch sappenmaker bij De Drie Wilgen © Oxfam België

 

Omschakeling naar bio 

Jan selecteerde drie Belgische telers in omschakeling naar bio, die helemaal mee zijn met het Oxfam-verhaal. Een van die telers is Frederik Defrère van hardfruitbedrijf Hageland: “Ik stapte mee in het fruitbedrijf van mijn ouders. Ik geloof heel sterk in bio.” 

“Met biofruit kunnen we op onze relatief kleine oppervlakte ook rendabel zijn, zonder sterk te moeten uitbreiden." 
- Frederik Defrère (Fruitbedrijf Hageland) 

De omschakeling naar bio vroeg een stevige inspanning van Frederik en zijn familie. “We moesten veel investeren, terwijl we pas na drie jaar het biolabel en de daarbij horende prijs kregen. Dankzij de samenwerking met De Drie Wilgen en Oxfam, konden we die jaren beter overbruggen. We wisten vóór de oogst al zeker dat we alles zouden kunnen verkopen en dit voor een prijs die al hoger ligt dan voor niet-biologische persappels.” 

Biologisch appelteler
Biologische appelteler © Oxfam België

 

Ecologische keuze 

Door te kiezen voor versgeperst sap van eigen bodem uit duurzame teelt verkleint Oxfam Fair Trade de ecologische voetafdruk. De andere fruitsappen uit het assortiment zijn gemaakt van sapconcentraat. Waarom? Concentraat is sap dat bijna geen water meer bevat. Het neemt veel minder plaats in dan vers sap en heeft dus een kleinere impact op het milieu. 

 

Meer weten over oxfam?

Oxfam Fair Trade

Kies je voor fairtradeproducten van Oxfam, dan mag je gerust zijn: jij consumeert ethisch over de hele lijn. Producenten krijgen een eerlijke prijs voor elk product én kunnen rekenen op een langetermijnsamenwerking. Zo staan ze jaar na jaar sterker in de genadeloze internationale handel. Meer info vind je op www.oxfamfairtrade.be 

Oxfam België

Oxfam België is een wereldwijde beweging van mensen die strijdt tegen de ongelijkheid om zo een einde te maken aan armoede en onrechtvaardigheid. Samen met duizenden partners en bondgenoten geven we gemeenschappen de middelen om een beter leven op te bouwen, om hun veerkracht te verhogen en hun levensonderhoud te beschermen, ook in tijden van crisis. We streven naar blijvende oplossingen en pakken daarom het systeem aan, niet enkel de symptomen: we voeren campagne rond diepgaande en structurele verandering, we tonen dat eerlijke handel mogelijk is en we lobbyen bij politici om een einde te maken aan de ongelijkheden. Meer info vind je op www.oxfambelgie.be 

Oxfam-Wereldwinkels/Fair Trade en Oxfam-Solidariteit bundelen de krachten onder de naam Oxfam België. Samen met Oxfam-Magasins du Monde vormen ze Oxfam-in-België, dat lid is van de confederatie Oxfam International.

 

Oxfam België is aangesloten bij Voedsel Anders en zorgde voor dit portret. Met portretten uit de agro-ecologische beweging toont Voedsel Anders wat mogelijk is. Je vindt alle portretten hier