Lieven Devreese werkte in het verleden als bioloog en ging op expeditie in de regenwouden van centraal-Afrika. Hij wou zich inzetten voor duurzaamheid dichter bij huis. Hij leerde de kneepjes van het vak bij bioboeren in Vlaanderen en Nederland en sinds het voorjaar van 2016 ging zijn zelfoogstboerderij het Polderveld in Westkapelle van start. Lieven: 'Als bioloog wil ik een plek creëren die barst van het leven om op een duurzame manier voedsel te produceren. Als bioboer probeer ik samen te werken met de natuur. Biodiversiteit is het codewoord: gezonde gewassen groeien op een bodem die rijk is aan leven. De carrièreswitch van bioloog naar bioboer is dan ook niet zo groot. Het levende blijft mij boeien.'
'CSA werkt ook in een publieke samenwerking. We bevoorraden het ziekenhuis van Knokke-Heist met gezonde, biologische groenten.'
Van oogstaandeel tot ziekenhuismaaltijd
De afgelopen jaren groeide het Polderveld, op een boogscheut van het strand van Knokke, op tot een bloeiend sociaal en ecologisch landbouwproject gebouwd op de principes van agro-ecologie.
Lieven: 'Zware polderklei biedt een ongelooflijke bron van nutriënten voor de lekkere en gezonde seizoensgroenten die ik teel voor mijn CSA-deelnemers. Sinds kort heb ik ook bomen en houtkanten aangeplant, agroforestry heet die productiemethode, om tegemoet te komen aan de uitdagingen van deze uitzonderlijk rijke bodem. Het bedrijf wordt nu vier jaar in vorm gekneed aan de hand van principiële en doordachte keuzes die ik samen met mijn partners en CSA-deelnemers heb vastgelegd.'
Naast de deelnemers bevoorraadt Het Polderveld ook het ziekenhuis van Knokke-Heist (AZ Zeno) met gezonde, biologische groenten. Het is inspirerend om in de praktijk een getuigenis te zien van hoe het CSA-model ook kan worden geïmplementeerd in een publieke samenwerking.
'Een van de pijlers die de CSA-boeren hanteren, is het telen volgens de agro-ecologische principes.
CSA-netwerk en Voedsel Anders
Voedsel Anders biedt net als CSA-landbouw een antwoord op de uitdagingen van vandaag. Lieven: 'Een van de pijlers die de leden van het CSA-netwerk, de boeren, hanteren, is het telen volgens de agro-ecologische principes. Het zorgen voor onze bodem, de diversiteit van de natuur als een verrijking beschouwen en de voordelen daarvan benutten, zorgen voor een ecologische en duurzame vorm van landbouw. Daarnaast vindt een andere pijler, het participatieve sociaal-economische model, ook een vertegenwoordiging in Voedsel Anders. Het welzijn van alle schakels in de keten van de voedselproductie is een belangrijk element in de transitie naar een eerlijke en duurzame landbouw.'