Beurré Lebrun, Reinette de Flandre, Seigneur Esperen. Het zijn geen namen van edellieden, maar van appel- en peersoorten in het bijzonder gevarieerde assortiment van Boomkwekerij De Linde. 76 appelsoorten en 57 peersoorten telt de catalogus, en dan zijn er nog talrijke steenvruchten en bessen. Bart praat erover met terechte fierheid en licht toe hoe het allemaal begon.
"Na het behalen van mijn diploma industrieel ingenieur tuinbouw kon ik aan de slag in een plattelandsproject, maar er miste iets. Ik wou liever buiten werken, met mijn handen. Het idee iets specifiek met bomen te doen, spookte al langer door mijn hoofd. En bestaat er dan een mooier beroep dan boomkweker?"
Om de nodige ervaring op te doen, werkte Bart in de streek van Wetteren twee jaar bij verschillende boomkwekerijen als arbeider. Daarna was hij klaar om zelf iets op te starten. Bart: "Eerst kweekte ik ook sierbomen, maar ik al snel ben ik me gaan specialiseren in fruitbomen. De vakbekwaamheid die dat vereist en de enorme diversiteit zijn fijne uitdagingen. We hebben de keuze gemaakt voor tal van oude rassen en specifieke rassen die bijna nergens anders te vinden zijn. Ik kon mezelf echt kwijt in dat werk en het boeit me tot op de dag van vandaag."
Bart: "Eerst leverden we ook aan winkels, maar ik sta liever rechtstreeks in contact met particulieren. Mensen komen van ver voor ons aparte aanbod en het persoonlijke advies dat we kunnen bieden en dat menselijke contact geeft me ook enorm veel voldoening. Je krijgt er de dankbaarheid en tevredenheid van mensen voor terug, die onze bomen zien groeien in hun tuin."
gemiste kans voor overnemers
In april volgend jaar bestaat De Linde veertig jaar. Het is dan ook pijnlijk dat de kwekerij zal stoppen wanneer Bart met pensioen gaat. "Ik had graag gezien dat mijn levenswerk werd voortgezet. Ik heb lang gezocht naar een overnemer en ben verschillende keren teleurgesteld."
Dat heeft waarschijnlijk te maken met de reputatie van de fruitbomen: “In het verleden waren fruitbomen doorgaans lager geprijsd dan sierbomen van gelijke grootte, terwijl er meer werk aan is. Die reputatie speelde een rol tijdens de zoektocht naar een overnemer. De laatste twee à drie jaar zijn de prijzen echter sterk gestegen, vermoedelijk doordat het aanbod zo sterk gedaald is. Daarnaast hebben de vele werkuren en de vereiste kennis vermoedelijk potentiële overnemers afgeschrikt. Zonde, want het bedrijf is rendabel en de afname van de bomen is verzekerd, temeer omdat het aantal boomkwekers, zeker fruitboomkwekers, blijft afnemen."
'Vermoedelijk schrikken de vele werkuren en de vereiste kennis potentiële overnemers af'
Het einde van De Linde betekent ook het einde van de verkoop van een aantal zeldzame fruitrassen in Vlaanderen. Bart: "Geen enkele kweker heeft onze verscheidenheid aan rassen. Ook maak ik me sterk dat, op een uitzondering na, niemand onze persoonlijke en adviserende aanpak kan of wil bieden. Wij hebben daar altijd veel tijd en energie in gestoken."
Gevraagd naar de toekomst van het bedrijf is Bart duidelijk: "De boomkwekerij wordt sowieso niet overgenomen, dat hoofdstuk is afgesloten. Ik ben op zoek naar een ondernemer die iets wil doen in de land- en tuinbouwsfeer, maar ik heb enkele voorwaarden: het nieuwe bedrijf moet kleinschalig zijn, grondgebonden (gewassen geplant in volle grond, red.), ecologisch en deel uitmaken van de korte keten."
BLIJVEN GROEIEN
Bart: "Vanaf de start streven we naar een zo ecologisch mogelijke kweekwijze. Zo gebruiken we amper pesticiden en gebruiken we organische meststoffen en compost. We werken ook met bloemenranden en zaaien bloemenweides op lege stukken om de bevruchting via bijen van de fruitbomen te bevorderen. De onkruidbestrijding gebeurt mechanisch met een tractor met cultivator tussen de rijen of door het klassieke hakken. Ook aarden we de rijen aan en af, waardoor we het onkruid beter kunnen beheersen. Er zijn tegenwoordig nog betere methoden, zoals vingerwieders, maar daar zijn we nog niet op ingesteld."
De toekomst van de nog op de kwekerij aanwezige bomen blijkt gelukkig verzekerd. Bart: "De particuliere verkoop gaat gewoon door. Sinds drie jaar ben ik aan het afbouwen. De teelten variëren in duurtijd van twee tot zes jaar en de lange teelten, zoals de hoogstammen en leibomen, heb ik al drie jaar niet meer opgezet. Tussen dit en drie jaar zullen alle bomen hopelijk een nieuwe thuis vinden. Vele bomen, zeker de hoogstammen, zullen nog een mensenleven lang meegaan bij onze klanten thuis."