In 2020 komen een agro-ecologisch boer, een chef-kok, een sommelière en een scenograaf voor de eerste maal samen en werd de beweging ‘Soilmates’ in het leven geroepen. De gezondheid van onze gronden belangt elk van ons aan, want gezonde en smaakvolle ingrediënten zijn enkel mogelijk als de akkers waar deze planten groeien ook in evenwicht en vol leven zijn.
Voor Caroline Baerten en Nicolas Decloedt, de eigenaars van het duurzaam gastronomisch restaurant Humus x Hortense, lag een samenwerking met agro-ecologisch teler Dries Delanote voor de hand. Nicolas: “We ontmoetten elkaar negen jaar geleden, toen ik nog de chef was van 'Eat Love' in Gent en ik was meteen gewonnen voor de kwaliteit van zijn vele bijzondere soorten eetbare planten en bloemen, maar ook voor zijn filosofie”, zegt de Brusselse chef.
Voor Soilmates is de bodem de basis van het leven omdat vijfennegentig procent van ons voedsel uit de grond komt.
Dankzij hun ontmoeting met de ‘wild farmer’ realiseren Caroline en Nicolas zich dat herstellende agro-ecologische landbouw, telen met de natuur dus, aan de basis ligt van de speciale smaken van zijn producten. “Dit is wat we willen ondersteunen, niet alleen de juiste ingrediënten, maar ook een ander landbouwsysteem ”, benadrukt Caroline Baerten.
Paradigmaverschuiving
In 2020 komen Caroline, Nicolas en Dries samen met de multidisciplinaire scenograaf Alexandra Swenden. Samen roepen ze de beweging ‘Soilmates’ in het leven; een transdisciplinaire groep met expertise op het gebied van landbouw, gastronomie, gezondheid en de kunsten. Deze professionals stellen het huidige voedselsysteem kritisch in vraag waar de lokale en vaak familiale landbouwbedrijven worden opgeslokt door de agro-industrie en voeding gereduceerd is tot een assemblage van internationale ingrediënten zonder enige verwijzing naar de oorspronkelijke terroir.
Voor Soilmates is de bodem de basis van het leven omdat vijfennegentig procent van ons voedsel uit de grond komt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is nu geweten dat enkel een regeneratieve landbouw - in tegenstelling tot industriële landbouw - in staat is de akkers te voeden en dus uitputting, erosie en woestijnvorming van de bovengrond te voorkomen. Alarmerend is ook het FAO-rapport uit 2015: het produceren van drie centimeter vruchtbare grond duurt ongeveer 1000 jaar, en als de huidige industriële landbouw en ontbossing zich voortzet, zou wereldwijd deze kostbare humuslaag binnen 60 jaar verdwenen kunnen zijn!
Niet meer welke technieken gebruikt de chef is van belang, maar op welke manier teelt de boer zijn gewassen?
Omdat veel mensen zich aangetrokken voelen tot het concept van boer tot bord, willen Soilmates een paradigmaverschuiving creëren waarbij chef en boer niet het middelpunt vormen van onze culinaire ervaring maar de aarde. Niet meer welke technieken gebruikt de chef is van belang, maar op welke manier teelt de boer zijn gewassen? Hoe werd de bodem bewerkt, als een levend organisme of als levenloos substraat?
Alle planten respecteren
Dries Delanote teelt al biologisch, dus zonder chemische inputs, sinds 2006 op zijn agro-ecologische boerderij Le Monde des Mille Couleurs. Inspiratie voor zijn manier van telen haalde hij in Afrika en Zuid-Amerika. En hij heeft er zelfs een term voor: "wild farming" of “l’agriculture semisauvage.”
“Hier groeit amarant en smeerwortel die goed is voor de bodem. We proberen alle planten te respecteren. Het belangrijkste is om een biotoop te creëren waar ook wij deel van uitmaken. En elk jaar voel ik dat onze biotoop zichzelf versterkt. Ik zie steeds meer insecten, bijen, vogels die hun nest maken… ”, vertelt Dries Delanote.
Door middel van concrete acties willen de Soilmates het bewustzijn vergroten: hun eerste grote culinaire evenement gaat door op 23, 24 en 25 augustus 2020 bij Le Monde des Mille Couleurs in Dikkebus. In totaal zullen 7 chefs gedurende 3 dagen onder begeleiding van de organisatoren Caroline Baerten, Nicolas Decloedt, en Alexandra Swenden botanische degustaties bereiden geïnspireerd door de oogst van de dag.
Zie website www.soilmates.be en Instagram @soilmates.movement