De naam,‘Nyéléni’ zegt jullie wellicht niets. De naam verwijst naar een bijzondere Afrikaanse boerin die zich verzette tegen het gevestigde landbouwmodel in haar land, Mali. Ze werd zo succesvol dat ze tot op vandaag een lichtend voorbeeld is voor vele vrouwen en voor de wereldwijde beweging van de inclusieve, agro-ecologische landbouw.
"Deze Nyéléni-brochure is een absolute must-read voor alle mensen met een hart voor agro-ecologie."
Wereldwijde verklaring
Deze opmerkelijke boerin vormde de inspiratie voor het eerste Nyéléni Forum, eveneens in Mali, dat in 2007 meer dan 500 vertegenwoordigers uit 80 landen samenbracht om zich te verzetten tegen het industriële landbouwsysteem en om de Europese beweging voor Voedselsoevereiniteit uit te bouwen. Na dit eerste forum - dat een overdonderend succes kende-, volgde in 2015 een tweede Forum waar de Nyéléni-verklaring voor agro-ecologie werd aangenomen die we in onze brochure presenteren.
Ook de beweging Voedsel Anders heeft haar roots in deze legendarische verklaring. Tijdens het Forum werd agro-ecologie voor het eerst door alle aanwezigen naar voren geschoven als een samenhangend geheel van sociale beweging, boerenpraktijken en wetenschap. Zo kon agro-ecologie pas echt uitgroeien tot een visie die ons allen verbindt.
Deze uitgave van Voedsel Anders, in samenwerking met Wervel, Oxfam, FIAN Belgium, Boerenforum en Toekomstboeren, is een absolute must-read voor alle mensen met een hart voor agro-ecologie. Je kan de brochure gratis lezen.
"Agro-ecologie is nog meer een manier van leven dan een landbouwmethode. Elke wereldburger kan erdoor geraakt worden."
Een manier van leven die elke wereldburger raakt
Thierry Kesteloot van Oxfam is een van de pioniers van de beweging voor agro-ecologie, die betrokken was bij de organisatie van het Nyéléni-Forum in 2015. In het voorwoord verwoordt hij mooi waarover het gaat: “Nyéléni toonde dat agro-ecologie niet alleen een zaak was van boeren en boerinnen, maar van vrouwen, jongeren, landarbeiders, consumenten, milieuorganisaties, mensenrechtenactivisten, ngo’s van over de hele wereld.”
“Agro-ecologie is nog meer een manier van leven dan een landbouwmethode,” vertelt Ingrid Pauwels, coördinator van Voedsel Anders. “Elke wereldburger kan erdoor geraakt worden. Solidariteit, het delen van (boeren)kennis, samenwerking, natuurinclusief produceren, diversiteit, autonomie, het recht op voedsel, gendergelijkheid,… Agro-ecologie brengt al deze waarden bij elkaar en maakt een toekomstgerichte voedselproductie mogelijk met respect voor mens en natuur.”
Zowel de filosofie van de wereldwijde agro-ecologische beweging, zoals vastgelegd tijdens het Nyéléni Forum, als de meer praktijkgerichte pijlers van de agro-ecologische landbouw komen aan bod. “Het is boeiend om te zien hoe deze waarden universeel zijn en uiteraard bedoeld om verder te vertalen naar lokale situaties en diverse culturen. Persoonlijk vind ik één van de mooiste aspecten van agro-ecologie dat het alle mensen, uit welk land of cultuur ook met elkaar kan verbinden,” zo besluit Ingrid.
Daag jij jezelf uit om in 2022 aan de slag te gaan met 2 nieuwe acties? Dat zouden pas écht goede voornemens zijn. Niet alleen voor jezelf, ook voor de boeren rondom je en de hele planeet.
Zelf iets doen?
Wil je zelf actiever aan de slag in onze agro-ecologische beweging? Sluit je dan snel aan als burger als je dat nog niet eerder deed. Ben je al aangesloten, dan is het reuze fijn als je je collega, buur of vriend(in) de weg naar de agro-ecologische beweging toont. We kunnen niet talrijk genoeg zijn om het beleid te overtuigen met onze stem.
Op onze website vind je onze concrete tips met meer dan 30 toegankelijke acties die je kan inpassen in je dagelijkse leven: kiezen voor biologisch geteelde, seizoensgebonden groenten en fruit, je aansluiten bij je lokale Voedselteam of Buurderij voor een wekelijks groente-of fruitpakket, kiezen voor minder maar beter vlees van hier en voor blije bloemen van eigen bodem. Zo breng je het solidariteitsprincipe echt in de praktijk en zorg je voor een eerlijk loon voor de producenten.
Wil je nog een stapje verder gaan? Waarom jezelf niet uitdagen om in 2022 aan de slag te gaan met minstens 2 nieuwe acties? Help bijvoorbeeld bioboeren aan grond en word Landgenoot. Informeer je over duurzame voeding bij Velt of het Oost-West-Centrum of verdiep je in bijenvriendelijke tuinen bij Natuurpunt of Natuurlijk Imkeren. Dat zouden pas écht goede voornemens zijn. Niet alleen voor jezelf, ook voor de boeren rondom je en de hele planeet.