Lincelam, de eerste bio- vegan boerderij van Vlaanderen

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Lincelam
Inleiding

Bert Samyn runt het bio-vegan bedrijf Lincelam in Leisele. Het knusse huis waar hij tot voor kort woonde met zijn vriendin doet momenteel dienst als opkweekruimte voor de eerste voorjaarsgroenten van dit jaar. Bert Samyn groeide op in het West-Vlaamse Leisele en studeerde filosofie in Gent. Na zijn studies trok hij een jaar door West-Afrika waar hij op een bioboerderij logeerde en er ook een handje hielp. Daar kreeg hij de microbe voor de biologische landbouw te pakken.

De keuze voor bio-vegan landbouw

Bert Samyn: 'In 2011 ben ik gestart met de opleiding biologische landbouw bij Landwijzer, een van de weinige en bovendien kwalitatief hoogstaande opleidingen binnen de bio-agricultuur. De tweejarige studie omvatte vooral heel veel stages, waardoor ik de nodige praktijkervaring kon opdoen en ik besefte dat dit echt wel was wat ik wou doen. Het gelukkige toeval wou dat er een stuk land van de familie beschikbaar was. Ik had eerder al gezocht naar een geschikt stukje grond in de buurt van Gent, maar helaas is landbouwgebied daar een pak duurder. Zo kreeg ik de kans om in mijn geboortedorp van start te gaan met mijn eigen bedrijf.'

Bert Samyn: 'Door gebruik te maken van groenbemesters, groencompost, lavameel, zeewierkalk en dergelijke, kan in bio ook veganistisch geboerd worden.'

'Als biologisch landbouwbedrijf maken we geen gebruik van kunstmest en pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen. Rotatieteelt maakt deel uit van ons productiesysteem. We proberen zo weinig mogelijk de grond te verstoren door het oppervlak zo weinig mogelijk te vrezen. Diepploegen doen we sowieso niet.'

'Door gebruik te maken van groenbemesters, groencompost, lavameel, zeewierkalk en dergelijke, kan in bio ook veganistisch geboerd worden. We gebruiken geen dierlijke bemesting, maar ook geen hulpmiddelen zoals beender- of bloedmeel, of andere restproducten die uit het slachthuis komen.'
 

Naar de consument

Bert trekt zelf twee keer per week naar de markt om zijn producten te verkopen. 'We proberen een zo divers mogelijk aanbod aan groenten en fruit te kweken om de klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen. En dat lukt aardig.' Ondertussen staat voor Lincelam het vijfde seizoen voor de deur. 'Ons aanbod verandert jaarlijks, soms verdwijnen er bepaalde teelten en komen er nieuwe soorten bij. Het is een hele zoektocht om een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden.'
 

Uitdagingen voor de nabije toekomst

'Op korte termijn willen we vooral de fouten die we in het verleden maakten vermijden', aldus Bert. 'Externe factoren zoals de droogte van de afgelopen jaren kun je op zich niet voorkomen, maar we proberen deze zaken te counteren door bijvoorbeeld meer regenwater op te vangen. De vele problemen met de konijnen die verlekkerd zijn op alle jonge plantjes en scheuten proberen we aan te pakken door zo veel mogelijk omheiningen te plaatsen. En door steeds meer groenten voor te zaaien vermijden we dat de muizen met de oogst gaan lopen. Hiervoor zal onze opkweekserre heel wat voordelen bieden. We zijn nu vier jaar bezig en sinds dit jaar kan ik de balans voor het eerst positief afsluiten.' Financieel is het niet altijd evident, maar doen wat je graag doet en waar je jezelf goed bij voelt, dat primeert boven alles.'

Attributie

Dit portret is afkomstig van EVA vzw, één van de partnerorganisaties van Voedsel Anders.