Waar komt het idee vandaan?
Manu en Fabrizzio zijn twee van de zes bezielers van het project. Manu: "Anderhalf jaar geleden is het idee tot stand gekomen. We wilden iets doen met onze handen. We wilden iets produceren dat aan een reële nood voldoet, iets tastbaars. Daarnaast wilden we ons horizontaal en antikapitalistisch organiseren. Eén van onze voorbeelden was een Griekse coöperatieve die zeep produceert. Met de inkomsten uit de zeepverkoop bieden ze medische diensten aan de omwonenden aan waardoor de gemeenschap versterkt wordt."
Verschillende ideeën passeerden de revue, maar uiteindelijk kwamen we uit bij de bouw van landbouwwerktuigen voor agro-ecologische boer·inn·en. "We hebben ons hierbij sterk laten inspireren door Atelier Paysan in Frankrijk. Door samen met boer·inn·en landbouwwerktuigen uit te denken en te ontwikkelen, ondersteunen we de technologische soevereiniteit van boer·inn·en en stimuleren we uitwisseling en samenwerking."
"Ons project moet eigendom zijn van zowel de metaalbewerkers, die de machines maken, als van de boer·inn·en die de machines nadien gebruiken. We werken samen met agro-ecologische boerderijen omdat we willen ingaan tegen het dominante, kapitalistisch systeem en hiermee een alternatief landbouw- en voedselsysteem willen ondersteunen."
'Wanneer we zien dat verschillende boerderijen een gelijkaardig idee of nood hebben, brengen we ze samen.'
Hoe gaan ze te werk?
Fabrizzio: "We komen niet met een vast aanbod, maar kijken welke noden er leven. Wanneer we zien dat verschillende boerderijen een gelijkaardig idee of nood hebben, brengen we ze samen. Op basis van hun input werken we aan een eerste ontwerp. Nadien maken we een prototype dat getest wordt door de boer.in. Op basis van feedback werken we aan een tweede prototype. Eenmaal dat de machine goedgekeurd werd door de betrokken boer·inn·en verspreiden we het onder de landbouwers die een bestelling kunnen plaatsen.»
Naast het ontwikkelen van nieuwe machines gaan we ook ter plaatse op de boerderij om bestaande machines aan te passen, gebruiksvriendelijker te maken… We geven vormingen rond het gebruik en onderhoud van machines, bouwen netwerken uit en stimuleren samenwerking.
'Ons atelier is in Brussel en dat zouden we graag zo houden omdat we zowel in Wallonië als in Vlaanderen actief willen zijn.'
Waar staan ze vandaag?
Manu: « We ontwierpen tot hiertoe al vier werktuigen. De Kabalèze is een tuinbouwkar die dient om het planten en oogsten van groenten te vergemakkelijken. Daarnaast ontwikkelden we een spoel om de slangen van een druppel irrigatiesysteem gemakkelijk op te rollen. We werken ook aan een meststrooier en een kluitenpers.
Ons atelier is in Brussel en dat zouden we graag zo houden omdat we zowel in Wallonië als in Vlaanderen actief willen zijn. We hebben onze testfase afgerond. In april starten we met de productie en verkoop van onze werktuigen. We willen werken op basis van bestellingen, maar denken ook aan optie om werktuigen te leasen zodat boer·inn·en ze eerst kunnen testen.”
Tot nu toe ontvangen ze zeer positieve reacties van boer·inn·en die al gebruik maakten van hun werktuigen: “We stellen onze werktuigen op aanvraag voor op boerderijen over het hele land. Dit is direct ook een gelegenheid voor boer·inn·en om uit te wisselen over hun ervaringen met verschillende machines. Wie interesse heeft, kan ons nu al contacteren.”
Op 3 maart om 10u demonstreert Fabriek Paysanne haar werktuigen op bioboerderij de Groentelaar: Huttestraat 42, 1670 Pepingen. Meer informatie op www.fabriekpaysanne.org