Frank neemt ons mee naar de weides waar zijn koeien lopen. Die mogen blijven, maar er komen ook bomen bij, met lokale, oude appelrassen. “Dat is een familietraditie die ik levend wil houden”, zegt Frank. “Ik wil een mengeling van streekgebonden soorten aanplanten, deels om cider van te maken en deels om via de korte keten te verkopen in de streek.”
Houtproductie en notenteelt
Frank herinnert zich dat het vroeger in de zomer altijd koeler was in de boomgaard van zijn vader. Ook de koeien van Frank lijden onder de hete zomers, een last die hij met de aanplant van de bomen wil verlichten. Hij zag immers al vaak genoeg dat wanneer ze kunnen, zijn koeien de beschutting van bomen opzoeken.
De percelen van Frank liggen verspreid in het glooiende landschap, waar van oudsher bomen en houtkanten aanwezig waren. Frank wil dit traditionele landschap nu voor een stuk herstellen. Op een hoger gelegen perceel wil hij bomenrijen aanplanten, deels voor houtproductie en deels voor de teelt van noten. Ook hier mikt hij op de verkoop van zijn producten via de korte keten.
Oude granen, nieuwe streekproducten
Een ander perceel grenst aan een verwilderd bosje. Langs de perceelgrens zal Frank een haag aanplanten, die ervoor moet zorgen dat de bramen uit het bosje niet op het perceel gaan woekeren. “Ik ben ervan overtuigd dat bomen veel kunnen betekenen voor de landbouw”, zegt Frank. “We moeten hun functies opnieuw ontdekken.”
Frank Van Den Steen: "Ik verbouw graag streekproducten. Vaak zijn het resistente en sterke teelten"
Frank experimenteert momenteel al met de teelt van oude granen en maïs. Vaak zijn dit meer resistente en sterkere soorten, en sommige molenaars en bakkers zijn geïnteresseerd in die speciallekes. “Ik verbouw graag streekproducten, het zijn producten met een meerwaarde. Ik wil hetzelfde doen met de bomen en struiken die ik aanplant.”
Via het koolstofcompensatieproject met BOS+ zal Frank 2 hectare voedselbos realiseren, waaronder een hoogstamboomgaard, alley cropping (beplanting tussen boomrijen, red.) en een houtkant (brede afbakening met bomen en/of struiken, red.). Koolstofcompensatie is een omstreden praktijk waar veel agro-ecologische organisaties kritisch tegenover staan. BOS+ is daar zelf een van en licht haar keuze toe in dit artikel.
Deze tekst is geschreven door BOS+, een organisatie die zich inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Ze staan achter agro-ecologie en zijn lid van het netwerk Voedsel Anders.