De Kriek bestaat sinds 2011 maakt als een van de deelnemende scholen van het Europese SchoolFood4Change-project elke dag werk van goed eten. SchoolFood4Change wil van van duurzame en gezonde voeding op school de norm maken. Maar liefst twaalf EU-landen werken daarvoor samen en inspireren elkaar met een hele reeks ‘goede praktijken', een term gebruikt voor voorbeelden waarvan de goede werking bewezen is.
De Belgische partner binnen het project is Rikolto, een lid van Voedsel Anders dat internationaal streeft naar duurzame voedselsystemen. Rikolto ontwikkelde de Whole School Food Approach: een integrale aanpak waarbij niet enkel wordt gekeken naar het voedingsaanbod op school, maar ook naar voedseleducatie, een duidelijk voedingsbeleid en het betrekken van de schoolomgeving. “Willen we een blijvende impact maken, dan moet niet enkel de school maar iedereen in de omgeving mee zijn in het verhaal”, vertelt Jelle Goossens van Rikolto.
Goed eten op school, waarom?
Goed eten op school is van cruciaal belang voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren, zowel op korte als lange termijn. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, een gezondere levensstijl en een algemeen beter welzijn. Bovendien zorgt het voor meer gelijkheid tussen leerlingen, ontwikkelen ze goede voedingsgewoonten en biedt het ook nog eens tal van mogelijkheden voor verdere voedingseducatie.
Om de Whole School Food Approach om te zetten in de praktijk, werkt Rikolto samen met heel wat Vlaamse scholen. Zo ook met De Kriek, dat duidelijke regels heeft rond voeding. Zo mag er geen snoep, en dus geen verpakkingsafval, de schoolpoort binnenkomen en mag er enkel fruit en water in de boekentassen. Uiteraard lukt dat in de realiteit niet altijd en worden er af en toe snoeppapiertjes op de speelplaats gevonden.
Om gezonde tussendoortjes te promoten kunnen ouders hun kinderen inschrijven voor een fruitabonnement van twee stukken fruit per dag
Om gezonde tussendoortjes te promoten kunnen ouders hun kinderen inschrijven voor een fruitabonnement van twee stukken fruit per dag. Dankzij een sociaal steunfonds kunnen ook de kinderen uit een economisch moeilijke gezinssituatie zo'n abonnement afsluiten. Zo is er geen verschil tussen de kinderen en dus geen stigmatisering. Bovendien krijgen de kleuters elke dag gratis soep en kunnen alle leerlingen zich inschrijven voor warme maaltijden. Die zijn vegetarisch en afkomstig van een leverancier gespecialiseerd in duurzame voeding. Buiten is er een composteerbak en moestuintjes op het dak, ook een toepassing van de Whole School Food Approach.
Samen sterk
De Kriek is een inspirerend voorbeeld van het SchoolFood4Change-project. Directeur Tineke schuift graag ook haar collega’s Milouda, Zehra, Georgia en Emel van de poetsploeg naar voren. Elke dag snijden zij het verse fruit voor de leerlingen en proberen ze hun zoveel mogelijk te enthousiasmeren om nieuwe dingen te proeven. Tineke: “Het belang van de ploeg kan absoluut niet worden onderschat. Ze zijn een belangrijke verbinding tussen onze school, de kinderen en hun ouders.”
“De samenwerking tussen politiek, administratie, school en personeel is de sleutel. Je hebt die vier changemakers absoluut nodig als je werk wil maken van goed eten op school.” - Tineke Debuyst, directeur De Kriek
Dit laat zien hoe belangrijk het is om iedereen binnen én buiten de schoolmuren mee te krijgen in het verhaal van goed eten. Van leerkrachten, koks en schoolpersoneel tot lokale producenten en overheden. De Kriek krijgt gelukkig heel veel ondersteuning van de gemeente Schaarbeek, die bijvoorbeeld de dagelijkse gratis soep financiert - ook voor de kleuters van andere gemeentescholen in Schaarbeek. De diensten Onderwijs en Aankopen van de gemeente schreven openbare aanbestedingen uit gericht op duurzaamheid, zoals de warme maaltijden in De Kriek. “De samenwerking tussen politiek, administratie, school en personeel is echt de sleutel. Je hebt die vier changemakers absoluut nodig als je werk wil maken van goed eten op school.”
voedzame toekomst
Tineke ziet het groots op haar school. Ze droomt van een foodtruck, lessen rond gezonde brooddozen en een eigen schoolchef die samen met de leerlingen kookt met ingrediënten uit de moestuin. Rikolto zet zich in om van goed eten op school het nieuwe normaal te maken. Zodat geen enkel kind met een lege maag in de klas zit. Met een schoolvoorbeeld als De Kriek ziet de toekomst er rooskleurig uit.
Dit portret komt van Chloé Van Uytven van Rikolto, lid van Voedsel Anders. Rikolto is een internationale ngo die streeft naar duurzame voedselsystemen. Met hun programma Goed eten op school zetten ze zich in voor een betere voedselomgeving op school.