Drinkbaar water
Voor het ARAFD-project van start ging was er weinig hygiëne en netheid in Tonon. Er was geen drinkwaterbron, laat staan genoeg water om groenten te telen. De medische kosten waren hoog, doordat er erg veel ziektes overgebracht werden via het water.
Togo Kadidia Poudiougo durfde zichzelf niet uitdrukken in het bijzijn van mannen of een verantwoordelijke functie uitoefenen in een vereniging, omdat ze dacht dat dit enkel voor mannen was weggelegd. Dankzij het project heeft ze nu wel inspraak en een verantwoordelijke positie binnen de gemeenschap.
Sinds 2017 kan het dorp, Tonin, rekenen op drinkwater. Kadidia leidt al vier jaar het comité dat verantwoordelijk is voor het beheer van de waterputboring in haar gemeenschap. Dit project zorgt naast drinkbaar water ook voor meer hygiëne, minder ziektes en ruimte voor kennis en veranderingen.
"De waterputboring heeft ertoe geleid dat ik niet enkel drinkwater heb in mijn gezin, maar ook en vooral groenten en fruit kan telen in mijn eigen moestuin.”
Verbetering van eetgewoontes
Drinkbaar water zorgt voor heel veel positieve effecten op de gemeenschap en voor een gezondere bodem. Er vloeide water uit de waterput om de groentetuinen te irrigeren. De oogst zorgde voor een verbetering van de eetgewoontes en voor inkomsten door verkoop van groenten op de lokale markt. Kadidia vertelt: “Het opvolgen en het beheer van de waterputboring hebben ertoe geleid dat ik niet enkel drinkwater heb in mijn gezin, maar ook en vooral groenten en fruit kan telen (sla, kool, peper, sjalot, tomaat en papaja) in mijn eigen moestuin.”
Kadidia nam ook deel aan gerichte opleidingen en sensibiliseringsacties. Zo sensibiliseert het programma de vrouwen over leiderschap, maar ook over voedingshygiëne en sanitaire voorzieningen. Daarnaast volgde ze vormingen over de teelt van niebe-bonen, het fokken van lokaal gevogelte, het gebruik van bio-pesticiden, over het beheer na de oogst,… Kadidia: “De opleidingen hebben mij bewust gemaakt van mijn kunnen, mijn kennis verruimd en ervoor gezorgd dat ik mijn belangen sterker verdedig.”
"De opleidingen hebben mij bewust gemaakt van mijn kunnen en ervoor gezorgd dat ik mijn belangen sterker verdedig.”
Opkomen voor vrouwenrechten
Het dorp van Kadidia heeft een grote vooruitgang gekend dankzij het ARAFD-programma Solidagro en de lokale partners zouden dit voorbeeld heel graag willen doorvoeren bij nog vele andere boerenorganisaties.
Geloof jij in de kracht van Kadidia en vele andere boerinnen? Vrouwen die actief zijn in de landbouw opleiden zodat ze beter opkomen voor hun rechten is hoogstnodig in een land dat slechts de 156e plaats van de 159 bekleedt wat betreft de Gender Equality Index!