De boeddha-bowl
'Nee,' zegt Leentje Speybroeck, medewerker voeding bij Velt. 'Kwaliteitsvolle voeding verdient een goede, eerlijke prijs die aanvaardbaar is voor de consument en een goed loon geeft aan de producent. Met een aantal basisprincipes in je achterhoofd kun je ecologisch én betaalbaar koken zonder in te boeten op smaak of voedingswaarden.'
Leentje Speybroeck is mama van een tienerdochter en moet rondkomen met één inkomen. Toch trekt zij voluit de kaart van duurzaamheid, in het bijzonder in haar keuken: 'Ik kies zoveel mogelijk voor verse, biologische en seizoensgebonden basisproducten, want voor bewerkte voeding betaal je meer. Dat vraagt wel wat tijd in de keuken, maar met een weekplanning werkt het prima. Ik ben fan van het principe van de boeddha-bowl, een combinatie van verschillende groenten die je op verschillende manieren bereidt. Elk seizoen vul je je kom of bord met andere groenten op andere manieren. Zo blijf je variëren.’
Leentje Speybroeck: 'Met een aantal basisprincipes in je achterhoofd kun je ecologisch én betaalbaar koken zonder in te boeten op smaak of voedingswaarden.'
Over betaalbare voeding wordt veel gediscussieerd. Leentje: 'Tja, wat is betaalbaar? Misschien wordt het tijd dat we beseffen dat de prijs van ons voedsel abnormaal laag is. Een eeuw geleden besteedde de gemiddelde burger de helft van zijn inkomen aan voedsel. Nu is dat nog maar twaalf procent. Ik druk de prijs van mijn groenten door een lidmaatschap bij een CSA-boerderij (Community Supported Agriculture), waarbij ik rechtstreeks bij de boer koop.'
'Bovendien ben ik afgestapt van de klassieke samenstelling van een maaltijd, die vastlegt dat je altijd groenten, vlees en aardappelen moet eten. Een kom groentesoep met een omelet en een boterham is een volwaardige maaltijd. Je hoeft koken niet moeilijker te maken dan het is. Doe eens aan kookdelen met je buren: elke buurt maakt een grotere portie van één gerecht (bijvoorbeeld, soep, broodbeleg, quiche) en dan ruilen maar! Durf de begane paden eens te verlaten. Ga aan de slag met de ingrediëntenlijst die je toevallig in huis hebt. Combineer, experimenteer en improviseer. Zo ontdek je bij toeval lekkere, nieuwe gerechten.'
'Een kom groentesoep met een omelet en een boterham is ook een volwaardige maaltijd.'
Voor de praktische organisatie heeft Leentje nog deze tips: 'In het weekend oogst en bereid ik al een paar basisgerechten voor de komende week. Ik kook wat peulvruchten en granen en rooster groenten in de oven. Daarnaast maak ik altijd een lekkere dressing en een portie broodbeleg op basis van groenten. Daar genieten we een hele week van.'
'Elke weekdag bereid ik nog wat verse groenten. Bijvoorbeeld in de wok, geblancheerd of gewoon rauw. Samen met de voorgekookte peulvruchten en granen maak ik hiervan in een wip kroketjes, een stoofpotje, ovenschotel of quiche. Eén tot twee keer per maand doe ik inkopen om de voorraadkast aan te vullen.'
10 stappen naar duurzame voeding
- Geniet op het ritme van de seizoenen.
- Vermijd restjes of ‘pimp’ ze tot feestelijke hapjes.
- Gebruik bioproducten voor minder pesticiden.
- Vers van hier, lekker lokaal!
- Eet minder maar beter vlees.
- Ga zelf aan de slag, kies niet voor kant-en-klaar.
- Vermijd verpakkingen en afval.
- Bereid bewust en bespaar energie.
- Kies voor variatie, voedzaam en lekker.
- Geef de boer geld voor zijn waar.