Een sterke buik
Annelies: 'Goede voeding doet je beseffen hoe belangrijk de verbinding met jezelf en de natuur, je hele omgeving is. Zodra je voeding bewerkt haal je de voedingsstoffen uit hun natuurlijke vorm, waardoor het lichaam ze niet meer herkent. Volle granen en veel (verschillende) groenten zijn een boost voor je lichaam. Eet je vooral geraffineerd, bewerkt voedsel? Dan verdwijnt de voeling met je lichaam.'
Koken met volwaardige granen is voor Annelies een bewuste keuze, omdat die het lichaam "trage energie" bezorgen die gelijkmatig in het lichaam terechtkomt. Annelies: 'Suiker geeft ook energie, maar met sterke ups-en downs. Die schommelingen in je bloedsuikerspiegel geven je lichaam stress. En het leidt je af van waar het om gaat.'
Annelies: 'We zitten vandaag zo hard in ons hoofd. Goede voeding trekt je terug naar je buik.'
Voeding heeft een grote invloed op hoe je je voelt en op je gedrag. Daar zijn mensen zich vaak niet van bewust. Annelies: 'We zitten vandaag zo hard in ons hoofd. Goede voeding trekt je terug naar je buik. Als je gevarieerd, puur voedsel eet, dan versterk je je buik. En een sterke buik weet zelf welk voedsel je nodig hebt. En meer dan dat. Daar zit ook je intuïtie.'
'Een gezonde buik is ook onlosmakelijk verbonden met een gezond brein. Onze darmen zijn ons tweede brein, dus je hebt er alle belang bij om je buik gezond te houden. In het Oosten weten ze dat al lang. In het Westen beginnen wetenschappers ook steeds meer het belang van gezonde darmen in te zien.'
Avocado, vlees? Met mate, maar geniet!
De koks van het Oost West Centrum in Orval werken heel het jaar door zoveel mogelijk met groenten, kruiden en fruit uit hun eigen permacultuurtuin. Annelies: 'Koken volgens de seizoenen heeft als voordeel dat je het beste krijgt wat de natuur op dat moment biedt. Door te kiezen voor lokale groenten en fruit met een kleinere ecologische voetafdruk geven we ook iets terug aan onze planeet.'
'Eten moet naast ecologisch en gezond vooral ook lekker zijn. Ik hou van veel smaken, geen strenge regels.'
'Eten moet naast ecologisch en gezond vooral ook lekker zijn. En gemakkelijk te bereiden zodat het ook snel op tafel staat. Ik hou van veel smaken, geen strenge regels. Zit er eens een avocado in een gerecht? Geniet er dan van. Net als van het taartje dat je aangeboden krijgt wanneer je bij je tante op visite bent.'
'En bij OWC koken we dan wel volledig plantaardig. Maar als mensen thuis eens vlees willen bereiden, dan is dat ook oké. Dierlijke producten van verantwoorde afkomst, lokaal en biologisch gekweekt, zijn op zich niet ongezond. Maar eet je veel vlees of zuivel, dan verzuurt je lichaam. En het steekt veel tijd en energie in de vertering van vlees – energie die het anders kan steken in versterking van je gezondheid, van je buik.'
Transitie via voeding
In de kookstudio van het Oost West Centrum krijgt Annelies veel groepen studenten van de Karel de Grote Hogeschool. Dat vindt ze heel tof om te doen omdat je jongeren anders niet vanzelf op kookles krijgt. Annelies: 'We beginnen simpel: wat is volwaardige voeding? Waarom kies je best voor lokale, biologische en seizoensgebonden groenten? En dan koken we samen een maaltijd. Voor sommigen zijn die lessen een echte eyeopener. Je ziet dat er altijd weer jongeren bij zijn bij wie je een zaadje plant. Of die simpelweg ontdekken dat sommige groenten tegen al hun verwachtingen in toch best lekker zijn.'
Voeding is een goed vertrekpunt om mensen anders met de wereld te leren omgaan. Door goed te eten gaan ze ook bewuster leven, meer zorg besteden aan zichzelf en hun omgeving. Annelies: 'In mijn kookles toon ik die jongeren ook dat je op een zachte manier je voedingsgewoontes kan veranderen. Je kan heel streng tegen jezelf zeggen dat je geen suiker mag eten. Maar dat houd je niet lang vol. Het is interessanter om te leren hoe je zo kan eten dat je lichaam niet om suiker vraagt.'
Ontdek het workshops en opleidingsaanbod. Een lessenreeks leert je de link leggen tussen volwaardige voeding en het energetisch aspect daarvan. Als je een stapje verder wil gaan kan je kiezen voor de jaaropleiding. In haar thuisstad Antwerpen is Annelies een van de drijvende krachten achter MARTA, de eerste boerenmarkt van ’t Stad. Binnen het collectief Labeur Local stond ze recent ook aan de wieg van de boerenmarkt KRAAKVERS.