Ongelijkheden binnen het voedselsysteem
Er zijn echter wel cijfers die de ongelijkheden tussen genders in de landbouw aantonen. De VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) stelt dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor de helft van de wereldwijde voedselproductie. Toch hebben ze minder toegang dan mannen tot middelen en diensten die nodig zijn voor een productief landbouwsysteem. Vrouwen vertegenwoordigen bovendien slechts 15% van alle landeigenaars. Wanneer ze land bezitten gaat het vaak over kleinere stukken grond. Een andere ongelijkheid zien we in het verhoogde risico op voedselonzekerheid en de zwaardere gevolgen van de klimaatverandering bij vrouwen op het platteland.
De laatste twee decennia maakten vrouwen in Vlaanderen slechts 13 à 14 procent uit van het totaal aantal bedrijfshoofden in de landbouw. Wereldwijd is het aandeel in leidinggevende functies van vrouwen in de landbouw - ook in vakbonden of coöperaties - uit verhouding. Het is moeilijk de ongelijkheid in bijvoorbeeld lonen te bewijzen, omdat daarnaar onvoldoende onderzoek is verricht. Tijdens de mars werd daarom algemeen opgeroepen voor documentatie van de problematiek.
Inzet vrouwen in duurzame landbouw
Voedsel Anders nam voor aanvang van de mars het woord. Voorzitter Ingrid Pauwels kaartte aan dat vrouwen meer initiatieven tonen voor duurzame landbouw dan mannen. Nog al te vaak is echter winst en opbrengstverhoging eerder dan respect en langetermijndenken het leidmotief in de wereldwijde voedselsystemen. “Onze agro-ecologische beweging is solidair met zoveel andere bewegingen die ijveren voor autonomie en soevereiniteit van lokale gemeenschappen, voor gelijke rechten en erkenning en waardering van de rol en de taken van de vrouw”, klonk het.