Temperaturen, prijzen en hongersnood nemen toe. Boeren en boerinnen komen op straat. De politiek staat onder druk. Hoe moet het verder met ons voedsel in de toekomst? Om die vraag te beantwoorden, zijn een stel knappe koppen nodig. Begeleid door doeners en denkers uit de landbouwsector, gingen op 21 februari een honderdtal Gentse studenten biotechnologie en -ingenieurswetenschappen aan de slag. Ze volgden workshops rond het onderwerp en stelden hun ideeën voor.
Aan de hand van stellingen en SWOT-analyses en geïnspireerd door transversale infosessies rond beleid, economie en maatschappij, kwamen levendige discussies en kruisbestuiving tussen studenten met verschillende achtergronden tot stand. Op het einde van de dag deelde elke groep de ideeën binnen hun schakel tijdens een plenair slotmoment, om zo de toekomst van ons voedsel te schetsen, door de ogen van de wetenschappers van morgen.
Samen met Solidagro en Dierenartsen Zonder Grenzen bereikten we een nieuw publiek van wie we geloven dat ze een grote rol spelen in de verspreiding van agro-ecologie. We bedanken dan ook HoGent en Universiteit Gent van harte om ons terug op de schoolbanken te verwelkomen.
We bedanken ook graag van harte de volgende sprekers: Lien Vrijders (Grassroots), Kurt Sannen (Het Bolhuis), Petra Tas (De Landgenoten), Laura Eschauzier en Bengt Hendrickx (Groentegem), Jonas Claeys (Inagro), Louis Tessier (UGent), Nils Mouton (De Zwaluw), Stefaan De Raeve (La vie est belle), Bart Van Droogenbroeck en Maarten Crivits (ILVO), Laurence Claerhout (Linked.Farm), Pierre La Violette (5C), Jelle Goossens (Rikolto), Kurt Rouckhout (Lousbergmarkt), Koen Weynants (Commonslab), Raf Verbeke (Recht op recht) en Tom Kockx (Landwijzer).
Klik hier om alle foto's te bekijken, met dank aan Dierenartsen zonder Grenzen en © Fien Boone.
Met dank aan deze leden van Voedsel Anders: