Chef-kok Pieter-Jan Lint is al van jongs af aan geboeid door de natuur en door lekker eten, maar als student aan de afwas van een feestzaal werd hij voor het eerst echt geprikkeld door smaken en geuren. Hij begon zijn kookcarrière als klassiek geschoolde kok, maar richt zich nu vooral op de plantaardige keuken met Intuitive Cooking en door als EVA-chef plantaardige kookdemo’s te geven aan andere chefs.

Plantaardige keuken

Voor Pieter-Jan is de plantaardige keuken de keuken van de toekomst. “Het is een bewuste keuze voor een duurzame toekomst. Niet alleen voor onszelf als persoon, maar ook voor de boeren, de samenleving en voor alles wat leeft op deze fantastische planeet.” Voor Pieter-Jan blijft werken met groenten en plantaardige ingrediënten een onuitputtelijke bron van inspiratie. “Vroeger stond ik nogal sceptisch tegenover de vegan keuken, maar nu ben ik ervan overtuigd dat het de beste keuze was die ik kon maken.”

Ik kook regelmatig met voedselresten om mensen te inspireren om het maximum uit hun producten te halen.


Pieter-Jan schrapte niet alleen vlees en zuivel, maar kookt ook enkel seizoensgebonden en zoveel mogelijk lokaal:“Onze groenten komen zowel van lokale stadslandbouw als van biologische landbouwprojecten.Door het beperkt aantal tussenschakels krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn product.Ik kook regelmatig met voedselresten om mensen te inspireren om het maximum uit hun producten te halen.” Zo verzorgde hij op het festival Mary Pop-in een volledige plantaardig gastronomisch vijfgangendiner, volledig gemaakt met voedseloverschotten. De organisator Eatmosphere werkt rond voedselverspilling. 

Laten proeven

Het is duidelijk dat ecologie en bewust omgaan met voeding - van kweken tot het eindgebruik ervan - centraal staat in wat Pieter-Jan doet. Hij wil dan ook zoveel mogelijk mensen warm maken voor plantaardig eten door hen fantastische gerechten te laten proeven en ontdekken.

Hij volgde daarvoor naast zijn koksopleidingen en werkervaring in diverse gastronomische restaurants, een traject als voedingsconsulent en studeerde aan het befaamde Matthew Kenney Culinary Institute in de Verenigde Staten.

Lees meer over Pieter-Jan Lint op www.pieterjanlint.com.

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen: 

Met de steun van:Logo steun Vlaanderen