Er gaat in Vietnam geen week voorbij zonder dat er een schandaal opduikt rond voedselveiligheid. Vooral pesticiden zijn een probleem. Boeren gebruiken te veel producten van bedenkelijke kwaliteit: vaak worden die vanuit China binnengesmokkeld en zijn ze ronduit giftig.

De Vietnamese consument vraagt dan ook steeds meer naar groenten die voldoen aan bepaalde normen rond veiligheid en hygiëne. Dat biedt kansen voor Vietnamese groenteboeren. Door op die vraag in te spelen kunnen ze lokale gemeenschappen op een veilige en duurzame manier voeden. Bovendien versterken ze zo’n hun inkomen.

De Vietnamese consument vraagt steeds meer naar groenten die voldoen aan bepaalde normen rond veiligheid en hygiëne.

Één grote boerengroep

In Trac Van, een dorp dichtbij Hanoi in Vietnam, sloeg een groep boerinnen de handen in elkaar: hun kleine groentetuintjes werden één grote groentetuin van 2 hectare die ze samen bewerken Ze kweken gezonde, biologisch groenten zonder pesticiden. Voor hun eigen gezin, maar ook voor klanten in Hanoi. Iedereen wordt er beter van en het inkomen van de boerinnen is gestegen. Ook Yen, een trotse boerin, mama en oma, is lid van de groep.

Zij vertelt: “Ik heb me niet alleen bij deze boerengroep aangesloten voor de gezondheid van mijn familie, ook die van mijn klanten vind ik erg belangrijk. Onze manier van werken maakt ons gezonder en zorgt voor een stabiel loon.”

Vredeseilanden Vietnam hielp hen de beste groenten te oogsten en ze makkelijker te verkopen. Dat gebeurt enerzijds op een lokale markt, maar ook in een lokale biowinkel in Hanoi. Hun groenten worden ook voorzien van het biolabel in Vietnam.

“Onze manier van werken maakt ons gezonder en zorgt voor een stabiel loon.”

Jennifer Vu Huong van Vredeseilanden Vietnam: “De meeste mensen in Hanoi kiezen hun voeding niet bewust en er wordt dus weinig biologisch gekocht. Biologische winkels zijn dus erg belangrijk.”Yen is blij als ze haar groenten op de markt kan verkopen: “mijn klanten vertrouwen mijn groenten, en daardoor ben ik ook zelfzeker bij het verkopen.

En de toekomst? De boerinnen hebben er vertrouwen in. Of zoals een van de boerinnen hen zegt: “Als we willen, kunnen we heel Hanoi voeden!”

Je kan het verhaal van de boerinnen uit Trac Van bekijken in deze videoreportage van Michiel Crijns.

 

Fotografie: Michiel Crijns

 

Dit portret is afkomstig van Vredeseilanden, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. Meer informatie over deze organisatie vind je www.vredeseilanden.be.

Dit portret is afkomstig van Broederlijk Delen, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. Meer informatie over Broederlijk Delen vind je opwww.broederlijkdelen.be.

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen: 

Met de steun van:Logo steun Vlaanderen