Hoe kunnen we de integriteit in ons voedselsysteem herstellen en tegelijkertijd lokale boeren en economieën ondersteunen? Op deze vraag wil François de Putter een antwoord geven met het project Avani.

François werd geboren in een familie met meer dan 10 generaties ervaring in de landbouw. In de jaren negentig nam hij het bedrijf over van zijn vader en specialiseerde hij zich in de grootschalige productie en verwerking van pootaardappelen. Hij werkte van 2005 tot 2012 als internationaal consultant en coachte grote landbouwbedrijven wereldwijd, gaande van optimalisatie van de voedselketen tot en met voedselveiligheid.

10.000 adressen in Vlaanderen zouden worden bediend met betaalbare, (h)eerlijke voeding. 

Lokaal voedsel

Drie jaar geleden startte François met het Avani-project. Doel van het project is een lokaal voedselsysteem op poten zetten dat de transitie inzet naar duurzame landbouw in Vlaanderen. In het coöperatief model dat hij voor ogen heeft, worden 10.000 adressen in Vlaanderen bediend met betaalbare, (h)eerlijke voeding. De deelnemende burgers en gezinnen krijgen de verse producten van boeren aan huis geleverd of kunnen die ophalen in een afhaalpunt. Door dat verdienmodel krijgen boeren echte kansen om steeds duurzamer te werk te gaan.

De afgelopen drie jaren heeft François zich omringd met een dynamisch team van gedreven mensen die samen met hem het lokaal voedselmodel van Avani verder hebben ontwikkeld. Na theoretisch en praktijkgericht onderzoek in 2014 startten ze in 2015 een pilootproject op met duurzame maaltijdboxen en hielden ze gespreksrondes bij overheden, universiteiten, korteketeninitiatieven en landbouworganisaties.

In 2019 moeten er werkende food hubs zijn in Gent, Antwerpen en Leuven. 

Lokale boeren

Alle boeren die zich bij het project aansluiten stappen in een verduurzamingstraject. In het begin krijgen ze een duurzaamheidsscore op 20. Daarna kunnen ze op hun eigen tempo stappen vooruitzetten en meer punten scoren. Bedoeling is dat er uiteindelijk een circulair landbouwmodel ontstaan, waar alle individuele bedrijven samen in één ecosysteem werken en de kringlopen sluiten. De boeren moeten zich daarbij enkel bezighouden met wat ze het liefst doen en het best kunnen: duurzaam boeren. 

Toekomstplannen

De volgende jaren moet het project helemaal concreet worden. In 2017 gaat Avani op zoek naar locaties voor duurzame food hubs, een formule die ook in het buitenland zijn succes al heeft bewezen. In 2019 moeten er werkende hubs zijn in Gent, Antwerpen en Leuven.

Daarnaast organiseert Avani volgend jaar ook evenementen en burgervergaderingen op zoek naar mensen die zich willen engageren voor dit initiatief. Mensen kunnen zich via de website aanmelden om op de hoogte te blijven of om als ambassadeur mee te bouwen aan dit initiatief. 

Dit portret is afkomstig van Avani, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. Meer informatie over Avani vind je op www.ecofoodavani.com

 

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen: 

Met de steun van:Logo steun Vlaanderen