Nog geen drie maanden na de bekendmaking van het Europees Burgerinitiatief Red Bijen en Boeren heeft ons land de gevraagde 16.500 handtekeningen al behaald. Daarmee zijn we, na initiatiefnemer Duitsland, het tweede land dat daarin slaagt. Dat toont aan hoe nauw het lot van bijen en insecten en de nood aan duurzame landbouw ons aan het hart ligt.

Belgisch treshold bereikt

Samen met een honderdtal Europese organisaties hebben Voedsel Anders en Velt de schouders gezet onder het Europees Burgerinitiatief Red Bijen en Boeren. Bedoeling is om het gebruik van synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren, boeren te ondersteunen naar een landbouw zonder pesticiden en meer biodiversiteit te realiseren. Zo willen we de insecten en de natuur redden én de boeren eerlijk betalen voor hun inspanningen om meer biodiversiteit te realiseren en gezonde voeding te telen.

Vandaag overschreden we in België de 16.500 handtekeningen en hebben we meteen ook het Belgische quorum bereikt. Dit is een mooi resultaat en we zijn iedereen dankbaar die hier mee aan heeft geholpen. Het is echter geen reden om de aandacht te laten verslappen. Voor Europa hebben we in totaal 1 miljoen handtekeningen nodig om te kunnen wegen op de Europese politiek. Daar hebben we momenteel 16,6% binnengehaald, dus het loont steeds de moeite om iedereen aan te moedigen en uit te nodigen de petitie te tekenen. Alleen zo kunnen we duidelijk maken hoe belangrijk bijen, boeren en biodiversiteit zijn!

Festival voor Boeren en Bijen

Bijen behoren tot de grootste slachtoffers van het gebruik van pesticiden en staan symbool voor een diverse biodiversiteit. Zonder bijen geen bestuiving en dus geen eten op je bord.

Meer weten? Stip dan zeker 14 maart 2020 aan in je agenda: Velt en Voedsel Anders organiseren samen het Festival voor Boeren en Bijen te Mechelen. Deze derde editie van de publieksmarkt staat helemaal in het teken van boeren en biodiversiteit. Je verneemt er meer over dit burgerinitiatief zelf, maar ook hoe boeren allerlei inspanningen doen om meer en beter met de natuur samen te werken. Kom op 14 maart naar het Diocesaan Pastoraal Centrum te Mechelen om mee te ontdekken, te debatteren en samen uit te zoeken we het verschil kunnen maken voor boeren en bijen.
Het volledige programma vind je binnenkort op: www.boeren-en-bijen.be

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen: 

Met de steun van:Logo steun Vlaanderen