Asséta Kion Badini woont in Burkina Faso. Dankzij de vrouwenorganisatie ADIF kon zij een opleiding volgen om op agro-ecologische wijze uien te leren telen. Op die manier kan ze een extra inkomen genereren.

In Burkina Faso zijn vrouwen op het platteland de belangrijkste personen om voedsel aan te leveren voor het gezin. Hoewel ze slechts beperkte toegang tot goede gronden en irrigatiesystemen krijgen, spenderen ze meer dan de helft van hun tijd op het veld. Wanneer er in het gezin echter keuzes moeten gemaakt worden over uitgaven verschijnt de man op het toneel. Vrouwen worden daarin niet gehoord. Ook is slechts 15% van de vrouwen ouder dan 15 jaar geletterd, de helft van het aantal mannen. 

Bij ADIF (Association Sougri-Nooma pour le Développement des Initatives Féminines), een van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen, leren ze de vrouwen lezen en schrijven én hoe ze de boekhouding van hun handeltje moeten organiseren. Ook bespreken ze moeilijkere onderwerpen zoals vrouwenbesnijdenis, huiselijk geweld en gedwongen huwelijken. Vrouwen kunnen er ook meer technische vaardigheden aanleren zoals het vetmesten van schapen of koeien en het drogen en bewaren van groenten.

Asséta: "Ik wil jonge meisjes hoop geven en een voorbeeld zijn voor vrouwelijke ondernemers in mijn omgeving."

Uienteelt levert extra inkomsten

Asséta Kion Badini is 40 jaar. Ze leerde uien telen door naar andere uientelers te kijken. Vaak vertrouwde ze haar werk toe aan anderen. Wat er soms toe leidde dat ze opnieuw zaden moest kopen omdat er niets groeide uit haar eerste pogingen om een veld in te zaaien. Asséta: “Ik kende niet genoeg van de uienteelt en wist niet hoe ik een overproductie kon bewaren”. De opleiding voor bollenteelt en uienconservering via ADIF bracht daar verandering in. Asséta kreeg haar activiteiten beter onder de knie.

Wat echt indruk maakte was de simpele manier waarop ze de uien kon beschermen tegen parasieten. Door het mengen van verse melk of yoghurt met rundermest krijg je een oplossing waarin je simpelweg de ui moet dopen vooraleer je ze plant. Resultaat: de uien groeien en blijven gezond.

"Deze manier van uien telen geeft me meer koopkracht. Het stelt me in staat om mezelf en mijn familie te onderhouden."

Na de training begon Asséta met het produceren van de natuurlijke, vloeibare meststof voor haar uienperceel. Hierdoor moest ze geen chemische meststoffen meer aankopen. Asséta aan het woord: “Deze nieuwe manier van uien telen geeft me meer koopkracht en stelt me in staat om de dagelijkse maaltijden voor mijn gezin gevarieerder te maken. Het is makkelijker om mezelf en mijn familie te onderhouden.”

Niets dan voordelen

Het extra inkomen betekent veel voor deze vrouwen. Hiermee kunnen ze het schoolgeld betalen, de rekening bij de dokter en kleren voor zichzelf en de kinderen. Het zorgt ook voor meer autonomie. Waar Asséta vroeger geld moest gaan lenen, komen anderen nu bij haar aankloppen. Projecten als deze zetten vrouwen ertoe aan om een andere rol in het gezin en in de samenleving te gaan opeisen en zo hun positie versterken.

Het gaf Asséta een nieuwe kijk op ondernemerschap. Ze hoopt met haar activiteiten een voorbeeld te zijn voor vrouwelijke ondernemers in haar omgeving en hoop te kunnen geven aan jonge meisjes.

 

Dit portret is afkomstig van Broederlijk Delen, één van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. Vind meer info over Broederlijk Delen op hun website.

Foto: Broederlijk Delen

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen: 

Met de steun van:Logo steun Vlaanderen