Fruitbomen in de stad kunnen waardevol zijn, maar inwoners plukken er niet altijd de vruchten van. Het project Verger Partagé wil Brussels fruit opwaarderen. Het kadert in de Brusselse GoodFood-strategie, waarmee de hoofdstad haar inwoners lokaal en gezond wil laten eten en de voedselproductie wil verduurzamen.

Trekker van het project is Jasmien Wildemeersch van VELT. Ze is een grote liefhebber van fruitbomen en schreef eerder al het boek 'Appel, peer en meer'. Jasmien: "Met Verger Partagé willen we in de eerste plaats de huidige publieke fruitboomgaarden zichtbaar maken op een kaart. Daarna planten we nieuwe bomen. Op het domein van vzw Parckfarm aan Tour & Taxis komt een collectieve boomgaard. Door instructiefilmpjes en veelgestelde vragen te verspreiden over de ecologische teelt van fruit willen we zoveel mogelijk mensen zin geven om er mee aan de slag te gaan."

"De ultieme droom is eetbare buurten."

Daarnaast is er vzw Fruitcollect, die fruit plukt dat anders verloren gaat. "Met deze vzw willen we in de oogstperiode een oogstfeest organiseren. Zo hopen we alle fruitliefhebbers uit Brussel en daarbuiten te verenigen en laten we hen proeven van verschillende fruitrassen en -producten."

De ultieme droom is eetbare buurten, waar inwoners opnieuw verbinding hebben met hun voedsel en weten waar en hoe het geproduceerd wordt. Jasmien: "Daar passen deze boomgaarden helemaal in. Een collectieve boomgaard kan net als een samentuin een plaats zijn waar samen leren, telen, proeven en genieten centraal staat. Het is een mooi voorbeeld van hoe een buurt eetbaar kan worden."

Fotografie: Jolijn Degrande

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen: 

Met de steun van:Logo steun Vlaanderen