Europa is bezig met het landbouwbeleid uit te tekenen voor na 2020. Daarbij zou vooral de focus moeten liggen op een agro-ecologische landbouw. Een landbouw die rekening houdt met mens, dier en natuur. Een landbouw waarvan boeren kunnen leven, een landbouw die zijn milieu-impact zoveel mogelijk beperkt.

Ook chef-kok Seppe Nobels spreekt zich uit voor een andere vorm van landbouw: "Als gevolg van globalisering weten we niet meer wanneer welke producten op hun best zijn. Groenten en fruit zijn altijd en overal verkrijgbaar. We zijn onze connectie met de seizoenen verloren. Dat gaat niet alleen ten koste van kwaliteit en smaak, maar ook van onze leefomgeving. Door te kiezen voor lokale, seizoensgebonden keuken met vooral plantaardige voeding kunnen we de huidige en toekomstige uitdagingen op het vlak van gezondheid en duurzaamheid het hoofd bieden. Onze beleidsmakers moeten resoluut die weg opgaan om van onze Europese landbouw een succesverhaal te maken."

“Als we luisteren naar het ritme van de natuur, hoeft de natuur niet te luisteren naar ons”

Landbouw Anders

Om de zes jaar wordt het GLB bijgestuurd, de volgende aanpassingen gebeuren in 2020. Maar Europa begint nu al met de voorbereidingen en voorziet als eerste stap een publieke raadpleging. Iedereen met interesse in landbouw en voedselproductie krijgt de kans om zijn stem te laten horen. Wat voor landbouw willen we en hoe willen we dat realiseren? Welke plek moeten natuur en milieu daarbij krijgen? Heeft het platteland nog andere functies? Wil je ook je stem laten horen, surf dan naar https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP

Seppe Nobels is niet de enige die zijn stem laat horen. Kijk hier welke bekende personen nog kiezen voor een andere vorm van landbouw.

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen op