La Ferme Goffinet kweekt raszuivere Limousin-runderen voor vleesproductie. Quentin nam in 2004 een niet-biologische Limousinkwekerij over van zijn vader en schakelde meteen over op biologische methodes. Met de jaren is hij voor 99% onafhankelijk geworden van externe voederproductie.

 

"Een zuiver perceel, dat is wat je nodig hebt. En niets is beter dan grasland om de grond zuiver te houden."

 

De boerderij van Quentin Goffinet in het Waalse Malmédy is 130 hectare groot. 11 hectare daarvan is bedoeld voor aardappelproductie, op 35 ha worden granen geproduceerd en de resterend 84 hectare dient als grasland voor zijn 250 Limousin-runderen.

La Ferme Goffinet is al vele generaties in handen van de familie. Quentin zelf begon in 2004, toen hij 60 (niet-biologisch geteelde) Limousin-koeien van zijn vader overnam. Vijf jaar later kwamen daar 24 biologische Limousin-koeien van een buurman bij. Hij schakelde onmiddellijk over op biologische landbouw, want het ras en de streek zijn daar heel geschikt voor.

Financieel onafhankelijk

Hij wilde onafhankelijk zijn voor zijn veevoeder, vooral om de hoge kosten voor biologisch gecertificeerd voeder te vermijden. Hij begon met niet meer dan 40 ha (waarvan 8 ha voor graanproductie) en verwierf later nieuwe percelen grond in de buurt, waardoor hij zijn veestapel en zijn totale productie kon uitbreiden. 

Om het gebruik van pesticiden in zijn graan- en aardappeloogst zoveel mogelijk te vermijden, bewerkt Quentin de bodem en wiedt hij het onkruid op mechanise wijze. Hij doet aan wisselteelt en gebruikt in noodgevallen Bordeauxse pap voor aardappelen.

Door te investeren in deze technieken, kunnen boeren voor meer financiële zekerheid zorgen, doordat ze aanzienlijke bedragen voor chemische behandelingen kunnen uitsparen en in plaats daarvan kunnen investeren in langetermijnoplossingen (zoals wisselteelt) om de bodem gezond te houden en het onkruid te beperken. 

Dit portret is afkomstig van Greenpeace, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. Vind meer info over Greenpeace op de website.

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen op